Izvor: Capital | Četvrtak, 14.02.2019.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ŠAROVIĆ: Za sada nema ukidanja kosovskih taksi

Mirko Šarović
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović izjavio je juče da nema pomaka u razgovoru sa predstavnicima samoproglašenog Kosova o ukidanju taksa od 100% na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

On je precizirao da pregovarači iz Prištine insistiraju na tome da BiH prihvati neka od dokumenata samoproglašenog Kosova, prije svega vozačke i saobraćajne dozvole, jer je "to smetnja potpuno zagarantovanoj slobodi kretanja prema CEFTA sporazumu".

- Suštinski se nismo pomakli kada su u pitanju takse i naš stav je kristalno jasan – one imaju politički karakter i nisu utemeljene na CEFTA sporazumu, zbog čega tražimo od kosovske strane da ih ukinu - izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

On kaže da je riječ više o političkom pitanju i da je na potezu Priština.

Prema njegovim riječima, na posljednjim pregovorima delegacija samoproglašenog Kosova tražila je od BiH da bude riješeno pitanje viza, te protoka ljudi i robe.

- Nismo imali mandat da govorimo o ukidanju viza ili viznoj liberalizaciji, ali o pospješivanju i lakšoj komunikaciji svakako jesmo razgovarali - naveo je Šarović.

Krajem novembra vlasti samoproglašenog Kosova uvele su taksu od 100% na proizvode iz BiH i centralne Srbije, uz obrazloženje da žele jačati domaću proizvodnju i ekonomiju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.