NavMenu

Zagađenje zraka utiče i na plodnost - Svaki peti par u BiH bori se sa sterilitetom

Izvor: eKapija Srijeda, 13.02.2019. 11:21
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Gergely Zsolnai/shutterstock.com)Ilustracija
Bosna i Hercegovina još uvijek se suočava s problemom prekomjernog zagađenja zraka, a ovaj problem posebno je izražen na području tuzlanske regije gdje se bilježi sve veći broj pacijenata s raznim vrstama karcinoma, respiratornih i kardivaskularnih bolesti ili dijabetesa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Bosni i Hercegovini od 2015. do 2016. od direktnih posljedica aero zagađenja umrlo je više od 8.000 osoba.

Osim ovih oboljenja, zbog prevelike koncentracije zagađujućih čestica u prethodnom periodu pojavljuje se i sve veći broj parova koji imaju probleme s reproduktivnim organima i koji se bore sa sterilitetom, prenosi portal Start BiH.

Profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Nurka Pranjić pojasnila je da štetne čestice iz zraka ulaze u sistemsku cirkulaciju i tako sistemski oštećuju organizam, a jedan od osjetljivih sistema upravo je reproduktivni trakt.

- To može uticati na sterilitet, na kancerogenezu spolnih organa, kao i na dojenče - tvrdi doktorica Pranjić, koja napominje da se zdravstveni sistem i nadležni moraju mnogo više posvetiti ovom problemu.

Mišljenja je da zdravstveni sistem mora osigurati da se programski radi skeniranje vezano za otkrivanje poremećaja u reprodukciji.

Specijalistkinja ginekologije i akušerstva Suada Tinjić iz dugogodišnje prakse s pacijentima koji se bore s problemom steriliteta, naglašava da je znatno veći broj takvih parova nego sto zvanična statistika pokazuje.

Smatra se da svaki peti par u BiH ima ovaj problem, i da je posebno izražen kod muške populacije, pojašnjavajući da se veliki broj ljudi još ne javlja na preglede kojima se utvrđuje taj problem ili su neadekvatno prijavljeni kao osobe koje imaju problem steriliteta.

- U posljednjih desetak godina primjećuje se drastičan porast muške neplodnosti. Prema literaturi i stavovima od prije 20 godine oko 30% muškaraca je neplodno, ali je na ovim prostorima taj postotak sada između 60 i 70% - dodaje Tinjić, a razlog tome vidi u uvjetima života u BiH.

U Evropi prema jačini zagađenosti zraka prednjači BiH, a alarmantnim su nazvani podaci da je broj umrlih od posljedica aero zagađenja dostigao 8.130 osoba na godišnjem nivou, prenosi Start BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.