Izvor: eKapija | Utorak, 12.02.2019.| 12:36

Banjalučki Exclusive lingerie uvodi novu tehnologiju u proizvodnji ženskog rublja - U planu i izgradnja savremene fabrike

Banjalučka firma Exclusive lingerie planira izgradnju savremene fabrike za proizvodnju donjeg rublja koja će imati duplo veće kapacitete u odnosu na sadašnju. Takođe, u narednom periodu ova firma uvodi novu tehnologiju u proizvodnji ženskog rublja, kojom bi se proizvodi spajali lijepljenjem, odnosno bonding tehnologijom, otkrio je za eKapiju menadžer za razvoj i proizvodnju u firmi Exclusive lingerie Boris Tolimir.

Kako je dodao, trenutni kapaciteti su do 300.000 jedinica.

- Svakako da imamo potrebu za proširenjem proizvodnje, te je izgradnja nove fabrike neophodna kako bi se stvorili uslovi za uvećanje naših kapaciteta i prisutnost proizvoda na novim tržištima.

Tolimir dodaje da Exclusive lingerie najveći dio proizvodnje izvozi, te da izvoz učestvuje sa oko 70% ukupnog prometa.

- U narednom periodu planiramo da inteziviramo prodaju na tržištu Slovenije. Što se tiče domaćeg tržišta, trenutno imamo vlastiti maloprodajni objekat u Banjaluci, a u cijeloj BiH vršimo distribuciju proizvoda drugim maloprodajnim objektima. Generalno, kao i na svim tržištima suočeni smo sa ekspanzijom tržnih centara, u kojima imamo ograničene mogućnosti iznajmljivanja poslovnih prostora.

Inače, proizvodni program firme Exclusive lingerie čini žensko modno intimno rublje - brushalteri, donje rublje, potkošulje, kao i kupaći kostimi za žene, muškarce i djecu. Osim modnog rublja proizvode i sportske grudnjake koje plasiraju na švedsko tržište.

- Naša firma je sa još nekoliko firmi iz Bosne i Hercegovine izlagala proizvode na sajmu konfekcije u Minhenu - MunichFabricStart. Kako se radi o našem prvom izlaganju na ovom sajmu, zadovoljni smo posjetom i kontaktima koje smo ostvarili. Zainteresovanim kupcima smo proslijedili uzorke proizvoda te očekujemo povratne informacije u vezi dalje saradnje.

Od lon poslova do vlastitog brenda

Exclusive lingerie počeo je da radi 1988. godine i u početku je zapošljavao osam radnika i uglavnom radio lon poslove za strance.

- Kada smo počeli da radimo prije 30-ak godina bili smo orjentisani na odjevnu industriju, odnosno proizvodnju ženske modne konfekcije. Danas zapošljavamo 70 radnika, i naši proizvodi pod robnom markom Exclusive lingerie su prisutni u mnogim maloprodajnim objektima širom Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Hrvatske. Klasične lon poslove više ne radimo - kaže nam Tolimir.

Dodaje da su svi dobaljači, osim za kartonsku ambalažu i naljepnice, izvan granica Bosne i Hercegovine, što firmi stvara velike problem da budu konkurentni na domaćem i inostranom tržištu. Problem za poslovanje pravi im i uvoz veša nižeg kvaliteta, iako imamo dovoljno kvalitetan domaći koji zadovoljava standarde zahtjevnog evropskog tržišta.

- To je problem koji treba da regulišu organi vlasti na svim nivoima u BiH. U našu zemlju se uvoze proizvodi bez bilo kakve kontrole kvaliteta, proizvodi namijenjeni crnom tržištu, što stvara velike probleme domaćoj industriji, odnosno stvaraju nelojalnu konkurenciju.

Ipak, kako kaže, imajući u vidu uslove u kojima posluju i složenost tržišta, zadovoljni su poslovanjem u 2018. jer su ostvarili planirani rast prihoda od prodaje.

Podsticaji

- U Republici Srpskoj, industrija tekstila, kože i obuće ima "povlašten" status prilikom obračuna doprinosa, što svakako pozitivno utiče na trend rasta zaposlenih u ovoj industrijskoj grani - ističe Tolimir.

Međutim, smatra da se moraju dodatno podsticati proizvodna i izvozno-orjentisana preduzeća kako bi bila konkurentna na tržištima gdje posluju.

S. Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.