NavMenu

Građevinske dozvole i poreski sistem koče pokretanje biznisa u BiH - Šta pokazuje izvještaj Evropske komisije

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 12.02.2019. 10:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Procedure pokretanja biznisa, izdavanje građevinskih dozvola i poreski sistem su područja u kojima je BiH najgora kad je u pitanju poslovanje, ističe se u novom ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje kandidate za članstvo u EU za četvrti kvartal 2018.

Evropska komisija je takođe registrovala da je u posljednjem kvartalu došlo do pada industrijske proizvodnje, prevashodno zbog smanjenja potražnje na inostranim tržištima. Ipak, usporavanje se još nije negativno odrazilo na zapošljavanje, s obzirom na to da je Evropska komisija registrovala da je u posljednjem kvartalu došlo do povećanja broja novozaposlenih radnika za 3%.

Efekti povećanja plata takođe su se pokazali, s obzirom na to da je, kako je istaknuto, došlo do rasta nominalnih zarada za 3,5% u poređenju godine na godinu, dok je u novembru došlo do povećanja plata za 4,9%, što se, vjerovatno, može pripisati mjerama Vlade RS.

Što se tiče bruto domaćeg proizvoda, on je, kako je istaknuto u izvještaju, usporio na 3% u trećem kvartalu u odnosu na 3,6% zabilježenih u prvom i drugom kvartalu.

- Ključni faktor u ovom usporavanju je bilo smanjenje potrošnje domaćinstava sa 3,2% u drugom kvartalu na 0,9 u trećem kvartalu. Drugi važan razlog je smanjenje izvoza dobara i usluga na 5,3% u poređenju s prošlom godinom u odnosu na 6,5% i 6,6% u drugom i trećem kvartalu - istaknuto je u izvještaju.

Što se tiče zapošljavanja, najveći broj novoregistrovanih zaposlenih posao su našli u proizvodnji i veleprodaji, što, kako navode, čini oko 70% od ukupnog broja novozaposlenih.

- U oktobru je registrovano oko 18.000 novozaposlenih u odnosu na godinu ranije. Njih 13.000 zaposleno je u proizvodnji i trgovini, 2.000 u turizmu, a 1.800 u javni sektor, uključujući obrazovanje i zdravstvo - istaknuto je u izvještaju.

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Upozoravaju i da je udio omladine u ukupnoj nezaposlenosti i dalje zabrinjavajuće visok, a da je čak 80% nezaposlenih na birou duže vrijeme.

Direktne strane investicije u četvrtom kvartalu prošle godine povećane su za 2,5% u poređenju sa 1,7% u prethodnoj godini.

- Indirektni porezi, koji čine oko 40% ukupnih prihoda u 2018. godini, povećani su za 7% u poređenju s prethodnom godinom, odnosno za 6% godinu prije. Međutim, tokom godine dinamika prikupljanja poreza je usporila - naveli su oni.


Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, kaže za Nezavisne da je možda u trećem kvartalu bilo blago usporenog rasta u odnosu na raniji period, ali da je već u četvrtom kvartalu došlo do porasta.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, kaže da je Republika Srpska kao entitet uradila dobar dio posla kad je u pitanju poboljšanje poslovnog okruženja i da ocjenu Evropske komisije da je poslovno okruženje loše treba pripisati činjenici da oni stanje gledaju na nivou BiH.

- Što se tiče onog što kažu o sporosti izdavanja građevinskih dozvola, situacija je slična i u jednom i u drugom entitetu i mislim da tu ima dosta prostora za poboljšanje - rekao je Grabovac za Nezavisne.

U dijelu koji se odnosi na poreski sistem, rekao je da je potrebno uvesti elektronsku razmjenu podataka, kako bi se smanjile mogućnosti zloupotreba i diskrecionih uticaja.

- To bi trebalo da bude jedan od prioriteta svih vlasti i mislim da bi se vrlo brzo osjetili rezultati - istakao je Grabovac.

Po njegovom mišljenju, najveći izazov za ekonomiju BiH je iseljavanje radno sposobnog stanovništva i neprilagođenost obrazovnog programa potrebama tržišta rada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.