NavMenu

U Banjoj Luci održan stručni skup u organizaciji Udruženja ekonomista RS – SWOT i njemačkog GTZ-a: Zemljište koči poslovne zone

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 10.06.2009. 08:59
Komentari
Podeli

Manjak zemljišta u opštinskom vlasništvu, neizgrađena infrastruktura i komplikovane administrativne procedure ključne su prepreke za osnivanje većeg broja poslovnih zona u RS.

To su ocijenili učesnici skupa pod nazivom "Koraci pri osnivanju poslovnih zona u RS - problemi lokalnih zajednica", koji je 09.06.2009. godine održan u Banjoj Luci u organizaciji Udruženja ekonomista RS - SWOT i njemačkog GTZ-a.

Bojan Jojić, predsjednik Sekcije za lokalni razvoj u SWOT-u, kazao je da je generalni problem BiH što se nalazi pri dnu regionalne ljestvice po privlačnosti za inostrane investitore, zbog čega kao jedan od izlaza vidi razvoj poslovnih zona.

"Poslovne zone sa sobom nose otvaranje novih radnih mjesta i značajan priliv sredstava za opštinske budžete od poreza na zarade", naglasio je on.

Jojić, koji radi u Agenciji za ekonomski razvoj opštine Prijedor, kazao je da je ta lokalna zajednica odabrala lokacije za poslovne zone, a za jednu površine veće od 50 hektara trenutno izrađuju studiju izvodljivosti.

Mićo Stanojević, menadžer Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, ukazao je da je Vlada RS nedavno usvojila Akcioni plan za razvoj poslovnih zona u RS do 2012. godine.

"Agencija kao prvi zadatak ima markiranje svih postojećih i potencijalnih lokacija za poslovne zone kroz šta će se definisati stepen izgrađenosti i stanje prostorno-planske dokumentacije. Na osnovu toga će se definisati obim investicija i kriterijumi na osnovu kojih će resorna ministarstva definisati podsticaje za razvoj poslovnih zona", istakao je Stanojević.

On dodaje da je prostorni plan RS okvirno prikazao oko 60 potencijalnih lokacija za izgradnju poslovnih zona, napominjući da će njihov konačni broj biti poznat tek od septembra, po završetku mapiranja.

Jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je odmakla u tom projektu je opština Foča koja na zemljištu Drvne industrije "Maglić" u stečaju planira formirati industrijsku zonu površine 27 hektara. Radenka Srndović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u toj opštini, izrazila je očekivanje da će Vlada RS sufinansirati uplatu šest miliona KM za kupovinu tog zemljišta, ocjenjujući to malom sumom za korist koju bi donijela tom kraju. Buduća poslovna zona bi, prema njenim riječima, prije svega bila namijenjena drvoprerađivačima, ali i otvorena za preduzeća iz drugih sektora, poput energetskog i metalskog.

"Planirali smo da se u toj industrijskoj zoni u prve dvije godine zaposli novih 300 radnika", kazala je Srndovićeva.

Predstavnik GTZ-a Krešimir Meštrić učesnike skupa upoznao je s pozitivnim primjerom osnivanja preduzetničke zone Trnovec kod Varaždina u kojoj je "utočište" našlo 30 firmi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.