NavMenu

Počelo 3D istraživanje nafte u crnogorskom podmorju

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 11.02.2019. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
​Nakon uspješno završenog testiranja i kalibracije opreme, u nedjelju, 10. februara, je počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, u cilju pronalaženja nafte.

Kako navode iz Uprave za ugljovodonike, te aktivnosti trajaće osam dana ukoliko sve bude išlo po planu i vremenski uslovi to dozvole. Kako se navodi, istraživanje vrši norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean. Istraživački brod Ramform Titan je uplovio u crnogorske vode 6. februara kojeg su pratili dva broda za podršku Sankoo Si i Tor Freja.

U periodu od 7. do 9. novembra brod Ramform Titan je vršio pripremne aktivnosti za prikupljanje podataka koje su obuhvatale spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 6,5 kilometara i prateće opreme.

To je bilo neophodno kako bi se dobio reflekto vani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D geofizičkog snimanja objašnjavaju iz Uprave za ugljovodonike.

Geofizička istraživanja prate predstavici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Uprave za ugljovodonike koji se nalaze na istraživačkom brodu. Kako ističu, sve radnje se sprovode u skladu sa smjernicama iz elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.


Na brodu Ramform Titan nalazi se službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim elaboratom.

Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaze se i četiri specijalno obučena posmatrača morskih sisara i kornjača, kao i dva operatera koji vrše posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring. Na brodovima za podršku su prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima, stoji u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.