Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 11.02.2019.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počelo 3D istraživanje nafte u crnogorskom podmorju

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
​Nakon uspješno završenog testiranja i kalibracije opreme, u nedjelju, 10. februara, je počelo 3D geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, u cilju pronalaženja nafte.

Kako navode iz Uprave za ugljovodonike, te aktivnosti trajaće osam dana ukoliko sve bude išlo po planu i vremenski uslovi to dozvole. Kako se navodi, istraživanje vrši norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean. Istraživački brod Ramform Titan je uplovio u crnogorske vode 6. februara kojeg su pratili dva broda za podršku Sankoo Si i Tor Freja.

U periodu od 7. do 9. novembra brod Ramform Titan je vršio pripremne aktivnosti za prikupljanje podataka koje su obuhvatale spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 6,5 kilometara i prateće opreme.

To je bilo neophodno kako bi se dobio reflekto vani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju. Nakon toga, izvršena je kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak 3D geofizičkog snimanja objašnjavaju iz Uprave za ugljovodonike.

Geofizička istraživanja prate predstavici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Uprave za ugljovodonike koji se nalaze na istraživačkom brodu. Kako ističu, sve radnje se sprovode u skladu sa smjernicama iz elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Na brodu Ramform Titan nalazi se službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim elaboratom.

Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaze se i četiri specijalno obučena posmatrača morskih sisara i kornjača, kao i dva operatera koji vrše posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring. Na brodovima za podršku su prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima, stoji u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.