Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 11.02.2019.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Skup projekat, a slabo interesovanje - Banjaluka do daljeg neće dobiti krematorijum

Ilustracija (Foto: Ariene Studio/shutterstock.com)
Grad Banjaluka do daljeg neće dobiti krematorijum, jer njegova izgradnja zavisi od interesovanja, koje je trenutno malo, a realizacija tog projekta je skupa, rekao je Željko Grbić, direktor Gradskog groblja.

- Gradnja krematorijuma je najavljivana, ali činjenica je da se radi o skupom projektu, koji nije među prioritetima upravo zbog visoke cijene i činjenice da interesovanje skoro da i ne postoji - dodao je Grbić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je izgradnja krematorijuma bila predviđena na novoj lokaciji Centralnog gradskog groblja u naselju Vrbanja.

- Međutim, krematorijum još nije izgrađen, jer nije bilo velikog interesovanja za korištenje te usluge, čija je izgradnja velika investicija - dodao je Radojičić.

Grbić je pojasnio da izgradnja krematorijuma predstavlja tek jedan dio investicije, te da je potrebno ispuniti čitav niz uslova, od ekoloških do lokacijskih, kao i izgraditi rozarijum i kolumbarijum za odlaganje urni pokojnika.

- Teško je odrediti približnu cifru, ali se može reći da je riječ o značajnom iznosu. Ta veća ulaganja ne možemo realizovati zbog nečeg za šta u ovom trenutku ne postoji interesovanje - istakao je Grbić.

Dodao je da kremiranje posmrtnih ostataka još nije moguće obaviti u BiH, jer ne postoji nijedan krematorijum, a kremiranje umrlih osoba iz BiH se uglavnom vrši u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.