Izvor: Tanjug | Petak, 08.02.2019.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Članice EU dogovorile regulativu za Sjeverni tok 2

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Zemlje Evropske unije postigle su dogovor o regulativi za ruski gasovod Sjeverni tok 2, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, odbijajući da iznese dodatne detalje o kompromisu.

- Što se tiče gasne direktive, postigli smo sporazum i to je bilo moguće zato što su Njemačka i Francuska blisko sarađivale - izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Malija Ibrahimom Bubakarom Keitom, a prenosi Reuters.

Prethodno su mediji prenijeli da Pariz namjerava da se suprotstavi Berlinu zbog projekta Sjeverni tok 2 i to prilikom glasanja o izmjenama pravila Trećeg energetskog paketa u petak, 8. februara.

Prema ovim izmjenama, koje je Evropska komisija predložila 2017. godine, na gasovode iz trećih zemalja trebalo bi da se primjenjuju pravila unutrašnjeg tržišta, prije svega da se zabrani snabdijevanje gasom ako je ta strana istovremeno i operater gasovoda.

Prethodno je ruska agencija Tass, pozivajući se na francuske medije, prenijela je da su Nemačka i Francuska postigle kompromisan dogovor o izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, zahvaljujući čemu neće doći do blokade tog projekta. Postignuti kompromis tiče se pravila transporta gasa, a u slučaju da ovaj dogovor bude usvojen, Francuska će dati saglasnost i na usvajanje novih evropskih pravila kada je riječ o transportu gasa, prenosi Sputnik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.