Izvor: eKapija | Petak, 08.02.2019.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banke u BiH spremne za nastavak digitalizacije i uvođenje elektronskog potpisa

Boško Mekinjić
Banke u BiH zalažu se za nastavak aktivnosti na usklađivanju zakonske regulative neophodne za implementaciju i korištenje elektronskog potpisa, što je jedan od preduslova nastavka digitalizacije cjelokupnog bankarskog sektora, jedan je od zaključaka prve sjednice UO Udruženja banaka BiH koja je održana u 2019. godini, a kojom je u četvrtak, 7. februara, predsjedavao Boško Mekinjić, novi predsjednik UO UBBIH i predsjednik Uprave Komercijalne banke.

Mekinjić, koji je ove godine preuzeo funkciju predsjednika UO UBBiH, rekao je da su sve banke u BiH spremne za nastavak digitalizacije koja će donijeti veliki napredak u poslovanju banaka s jedne strane, te omogućiti klijentima lakši i proaktivniji pristup bankarskim proizvodima i uslugama.

- Očekujemo da sve nadležne institucije zadužene za uvođenje elektronskog potpisa podrže našu inicijativu kako bi što brže došli do željenog cilja - izjavio je Mekinjić.

Na Upravnom odboru se raspravljalo o daljim aktivnostima i prijedlozima koji su ranije dostavljeni u vezi sa Bijelom knjigom, koja bi trebalo da služi kao dokument koji objedinjuje svu problematiku s kojom se banke susreću u radu.

Mekinjić je rekao da je ideja za formiranje jednog takvog dokumenta nije samo da se pobroje problemi sa kojima se suočava bankarski sektor, već i da se ponude rješenja za te probleme.

UBBiH će i u 2019. godini svoje aktivnosti usmjeriti na učešće u kreiranju i usaglašavanju zakonske i podzakonske regulative u nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo, te harmonizaciji ovih zakona u oba entiteta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.