Izvor: Radio 021 | Petak, 08.02.2019.| 08:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Redovnim plivanjem pobijedite depresiju

(Foto: l i g h t p o e t/shutterstock.com)
Da li ste znali da, osim mentalnih vježbi, i fizička aktivnost može da ima sličan efekat na psihu?

Plivanje i ostale aerobne vježbe aktiviraju grupe mišića, s tim da se dodatno angažuju pluća i srce, ubrzava se disanje i rad srca i podstiče se cirkulacija. Sve to doprinosi opštem zdravstvenom stanju i pospješuje rad mozga.

Vjerovatno vam se dešavalo da utjehu, kada ste neraspoloženi, potražite u blagodetima plivanja tj. vode. Mogući razlog tome jeste vaša instinktivna želja da se oraspoložite. Naime, tokom napornih aerobnih treninga dolazi do otpuštanja endorfina, hormona koji predstavlja "prirodnu drogu" i koji izaziva dobro raspoloženje.

Koliko je plivanje korisno i u borbi protiv depresije pokazuje i istraživanje iz 1999. godine, koje su sprovela četiri univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama (tri iz Sjeverne Karoline i jedan iz Džordžije) na pacijentima koji pate od teške depresije. Istraživanje je obuhvatalo četiri mjeseca liječenja i šest mjeseci praćenja pacijenata. Pacijenti su podijeljeni u tri grupe, od kojih je jedna dobijala klasične lijekove za depresiju, druga je redovno plivala, a treća je liječena kombinacijom lijekova i plivanja.

Rezultati su pokazali da je plivanje najefikasnija terapija - ne samo da je najveći procenat pacijenata izliječen, već je i procenat ponovo oboljelih najmanji.


Tagovi:
plivanje
prednosti plivanja
depresija
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.