Izvor: eKapija | Srijeda, 06.02.2019.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vinarija Škegro iz Ljubuškog udvostručava proizvodnju vina i maslinovog ulja - U planu 300 novih stabala i proširenje vinograda za 2 hektara

Vinarija porodice Škegro iz Ljubuškog, koja je nedavno na prestižnom svjetskom ocijenjivanju maslinovih ulja u Njujorku dobila zlatnu medalju za ulje Krš, prvo takvo priznanje za maslinovo ulje iz BiH, planira u narednom periodu udvostručiti proizvodnju, te proširiti asortiman vina.

- Planiramo zasaditi još oko 2 ha vinove loze i posaditi oko 300 stabala maslina. Takođe, želimo napraviti pjenušavo vino od žilavke - ističe za eKapiju glava porodice i vlasnik vinarije, Mirko Škegro.

Kako nam objašnjava, porodica Škegro se vinarstvom bavi oko 25 godina, dok su proizvodnju maslinovog ulja pokrenuli prije oko 15 godina.

- Trenutno je pod vinovom lozom imamo 2 ha i to su sorte žilavka-bena krkošija od bijelih, te trnjak, blatina i alicant buše od crnih. Što se tiče maslina, imamo 300 stabala, a sorte su oblica, lećino, istarska bjelica, lastovka i čempresino.

Smatra da je nagrada na takmičenju The New York International Olive Oil Competitionn priznanje ne samo za vinariju Škegro, već i potvrda da je ovo podneblje Hercegovine, gdje sunce sija i do 280 dana godišnje, kao stvoreno ne samo za vinovu lozu, već i za uzgoj maslina.

- U zadnjih 15-tak godina na području Ljubuškog je zasađeno oko 50.000 sadnica maslina i mnogi maslinari s ovog područja osvajaju prve nagrade za kvalitet ulja.

Vlasnik vinarije Škegro objašnjava po čemu je njihovo ulje posebno, pa je kvalitet prepoznat i nagrađen na svjetskom nivou.

Porodica Škegro
Porodica Škegro
- Ekstra djevičansko ulje odlikuju dobri ukusi koji mogu biti gorki, voćni, čak i opori. Kiselost ne smije biti veća od 0,8%, a prilikom prerade se vrši hladno prešanje na temperaturi ne većoj od 25-30 Celzijusevih stepeni. Masline bi trebalo da se prerade 24 sata nakon branja.

Mirko Škegro dodaje da, kada je u pitanju proizvodnja dobrog vina, temelj je kvalitetna sirovina.

- Ono što je, takođe, bitno je i da se trs ne preoptereti. U našim vinogradima je opterećen maksimalno do 1,8 kilograma. Uglavnom svake godine, prema potrebi, otkupimo i manju količinu kvalitetnog grožđa.

Vina Krš u Japanu i Americi

Škegro nam kaže da imaju sedam etiketa vina Krš.

- To su Krš bijeli žilavka, Krš crni blatina, Krš crveni trnjak, Krš orange, Krš rose, Carssus blatina, Carsus žilavka. Imamo i četiri vrste likera - šipkovica, borovica, višnjevac i orahovac.

Ističe da im je želja da poboljšaju postojeći kvalitet vina koja su nekoliko puta osvojila srebrene i bronzane nagrade na Decenteru u Londonu.

- Naša vina će biti izložena i na Grand Tastingu 2019 koji se održava 23. marta u Beogradu.

Mirko Škegro kaže da je jedan dio proizvoda namijenjen domaćem tržištu, dok veći ide u Hrvatsku, odakle se distribuira u ostale zemlje, od kojih posebno ističe Japan, Poljsku, Ameriku i Belgiju.

S.Š.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.