Izvor: Lider poslovni tjednik | Petak, 05.06.2009.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(Lider BiH) Nove trošarine: Val velikih poskupljenja dolazi sredinom godine

Građane BiH sredinom godine očekuje novo poskupljenje. Bit će to rezultat novog Zakona o trošarinama koji bi se trebao početi primjenjivati već od 1. srpnja. Njime su se povećale trošarine na cigarete, kavu te, što je najvažnije, naftne derivate. Upravo će to povećanje za sobom povući skok cijena mnogih vrsta robe, prije svega hrane, iako vlasti o tome za sada uglavnom šute. Tako je nakon pet godina upornog traženja udruga privrednika konačno izmijenjen prijašnji Zakon o trošarinama koji su zbog njegovih nelogičnih, pomalo apsurdnih rješenja mnogi prozvali grobarom domaće proizvodnje.

Strah od šverca

Prema prijašnjem obliku oporezivanja na udaru su najviše bili domaći prerađivači kave i proizvođači cigareta. Novi sustav plaćanja trošarina predviđa da se na kavu taj oblik poreza plaća samo prilikom uvoza. Na sirovu kavu plaćat će se 1,50, a na prženu tri konvertibilne marke. Najveće promjene ipak se odnose na cigarete. Novim trošarinama domaći proizvođači cigareta ponovno nisu zadovoljni, ali svjesni su da je napravljeno malo poboljšanje. Nova trošarina na cigarete izračunavat će se zbrajanjem 42 posto od maloprodajne cijene kutije cigareta i posebne takozvane fiksne trošarine od 0,15 pfeninga po kutiji. Tako domaće vlasti smatraju da su ipak osigurale malu prednost domaćim proizvođačima jer će uvoznici zbog troškova prevoza vjerojatno imati malo više cijene u maloprodaji, pa stoga i plaćati veću trošarinu.

Dragan Vrankić, ministar trezora i financija BiH, misli da je novi Zakon o trošarinama rješenje koje se nalazi između zahtjeva za zaštitu domaće proizvodnje i nadoknade sredstava koja nedostaju proračunima u BiH nakon što su ukinute carine na brojne proizvode podrijetlom iz Europske unije. Novi zakon uvodi mogućnost da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje svake godine povećava iznos fi ksne trošarine na kutiju cigareta koja će se prema Vrankićevim najavama u idućih nekoliko godina postupno povećavati 0,15 pfeninga na godinu. To će se raditi sve dok se cijene cigareta ne izjednače s njihovim cijenama u susjedstvu.

Upravo je to i razlog zbog kojeg vlasti nisu željele odmah uvesti veću trošarinu na cigarete. Vrankić kaže da bi tako cijene u maloprodaji bile više nego u susjednim zemljama, što bi nezbježno vodilo povećanju šverca i rastu crnog tržišta.

Pad potrošnje

Također enormno povećanje cijena sigurno bi smanjilo njihovu prodaju, pa bi prihodi proračuna prema toj osnovi bili manji. Vrankić kaže da je iz istog razloga donesena odluka da se ne povećavaju trošarine na alkohol, vino i pivo. Jedna od važnih novosti jest i ukidanje plaćanja trošarine na alkohol koji se upotrebljava u medicinske i druge industrijske svrhe. Ministar Vrankić očekuje da će godišnji prihodi na osnovi novog zakona biti 300-tinjak milijuna maraka, zbog čega izražava žaljenje što se toliko dugo čekalo prihvaćanje zakona jer se svakim danom čekanja praktično gubi milijun maraka. Od tog iznosa 120 milijuna KM bit će prihod od posebne trošarine od 10 pfeninga koja će se plaćati na svaku litru goriva; taj će se novac uložiti u gradnju autocesta. Uvođenjem te trošarine konačno će se odblokirati i 400 milijuna eura kredita koji je Europska investicijska te Europska banka za obnovu i razvoj odobrila za gradnju autoceste na koridoru V c.

Upravo će ta trošarina najviše utjecati na povećanje ostalih cijena proizvoda jer će zbog njezina uvođenja neizbježno porasti cijene naftnih derivata. Vlasti u BiH za sada o tome ne žele govoriti, međutim pojedini stručnjaci upozoravaju da će, bude li poskupljenja, to vjerojatno loše utjecati ne samo na proračune građana nego i države jer će, sigurno, kupovna moć građana pasti, kao i potrošnja, a u skladu s time i promet te prihod od PDV-a. Stoga se od vlasti traži da pritisanea naftne distributere da bi se i oni odrekli dijela svojih marži u uvođenju nove trošarine. L

piše Admir Mujanović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.