NavMenu

Podsticaj malinarima u RS 0,30 KM za kilogram

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 05.02.2019. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić izjavio je u ponedjeljak, 4. februara, u Bratuncu da je ovo ministarstvo obezbijedilo 4 mil KM za premije poljoprivrednicima, a da će trećina tog iznosa biti isplaćena uzgajivačima maline koji će, zbog loše prošlogodišnje cijene, dobiti podsticaj od 0,30 KM za kilogram ovog voća.

Govoreći o ovom podsticaju, Pašalić je pojasnio da će narednih dana uzgajivači maline dobiti rješenja, a zatim će početi isplata podsticaja koji ukupno iznosi 1,5 mil KM.

Pašalić kaže da je, zbog krize u sektoru malinarstva u posljednjih nekoliko godina, bilo zamišljeno da se isplati podsticaj od 0,40 KM za kilogram maline, ali da zbog velikih količina nije bilo toliko sredstava, pa će biti isplaćeno 0,30 KM za kilogram.

- Za malinu izdvajamo najveći podsticaj, odnosno trećinu sredstava iz agrarnog budžeta, dok je premija za jabuku 0,07 KM, a za krušku 0,09 KM za kilogram - rekao je Pašalić novinarima.

Pašalić je ocijenio da je sastanak u Bratuncu sa delegacijom ruskog grada Rošalja važan posebno sa stanovišta plasmana jagodičastog voća na veliko rusko tržište, što je posebno značajno za Bratunac i okolinu koji su poznati po uzgoju maline i drugog voća.


- Iznijeli smo i potencijale naših drvoprerađivačkih kapaciteta i nadamo se da će doći do saradnje, ne samo ovih opština, nego i regija Birač i Podmoskovlje - ocijenio je Pašalić i najavio je podršku resornog ministarstva ovim aktivnostima.

On je istakao da je Republika Srpska do sada imala dobru saradnju sa ruskim partnerima i izvozila jabuke na rusko tržište.

- Izvoz jabuke i kruške u Rusiju je u porastu i ovo je prilika da se taj izvoz proširi i na jagodičasto voće i drvoprerađivačke proizvode - rekao je Pašalić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.