Izvor: Energetski portal | Utorak, 05.02.2019.| 11:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

IKEA uvodi iznajmljivanje namještaja u svoju ponudu - Kuhinja i kancelarija na određeno vrijeme

(Foto: FotograFFF/shutterstock.com)
Kako bi učinio svoje poslovanje održivijim i društveno odgovornijim, najveći svjetski proizvođač namještaja IKEA se odlučio da svoju ponudu obogati uslugom iznajmljivanja namještaja.

Nova poslovna shema biće podvrgnuta testu na tlu Švajcarske. Švajcarci će moći da iznajme kancelarijski namještaj, od stolica do stolova, a dio asortimana biće i kuhinje.

- Moglo bi se reći da je lizing još jedan način finansiranja kuhinje. Kada pokrenemo ovaj kružni model, bićemo zainteresovani ne samo da prodamo proizvod, već i da vidimo šta se dešava sa njim i kako se mušterija brine o njemu - rekao je Torbjorn Luf, izvršni direktor Inter IKEA.

- Po završetku perioda iznajmljivanja, namještaj vraćate i na isti način možete uzmete nešto drugo. Umjesto da ga bacimo, mi ćemo ga popraviti i biti u prilici da ga prodamo - objasnio je Luf, dodavši da će sa svojim partnerima težiti da cirkularna ekonomija zaživi pod okriljem njegove kompanije.

S istom idejom na umu prilagodiće dizajn svojih proizvoda popravkama. Kupcima će biti omogućeno da mijenjaju vrata na novim garderoberima i kuhinjskim ormarićima kako bi u budućnosti modernizovali i osvježili izgled svoje kuće i bez bacanja čitavog ormana ili kuhinje.

Kupci namještaja u pojedinim zemljama u kojima posluje robna kuća IKEA mogu da donesu svoj stari namještaj i da dobiju vaučere u njegovoj vrijednosti. IKEA bi ga obnovila i naknadno prodala.

Konačni cilj ambicija šveskog preduzeća je inspirisanje i pružanje šanse ljudima da igraju aktivnu ulogu u zaokruživanju trenutno linearne ekonomije kroz podršku novih načina kupovine i brige o proizvodu, kao i njegovog prenosa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.