Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 04.02.2019.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od igara na sreću tokom 2018. u budžet RS otišlo 28 mil KM

Ilustracija (Foto: Fer Gregory/shutterstock.com)
Prihodi od igara na sreću u Republici Srpskoj u konstantnom su porastu, a kako je saopšteno iz Republičke uprave za igre na sreću, za 11 godina, koliko postoji Uprava, u budžet Republike Srpske se slilo 186 mil KM.

Od osnivanja Republičke uprave za igre na sreću do danas bilježi se znatno povećanje godišnjih prihoda budžeta Srpske. U prošloj godini prikupljeno je 28 mil KM, a 2008, kada je Uprava osnovana 6,9 mil KM.

- Prihodi su godišnje u prosjeku veći od 2 mil KM, odnosno po prosječnoj godišnjoj stopi rasta iznad 14%. Tokom 2009. prikupljeno je 10,1 mil KM, da bi godinu kasnije igre na sreću budžetu donijele 13,5 mil KM. Samo u posljednje dvije godine ostvareni prihodi po tom osnovu premašili su 50 mil KM, zbog čega je sa aspekta budžeta Republike Srpske osnivanje Republičke uprave za igre na sreću bilo pun pogodak - navedeno je u saopštenju Republičke uprave.

Kako su istakli, do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću stanje u ovoj oblasti ni izbliza nije bilo povoljno po republički budžet, jer godišnji prihodi dugi niz godina nisu prelazili 2 mil KM.

Do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću, poslove izdavanja odobrenja za priređivanje igara na sreću obavljalo je Ministarstvo finansija Republike Srpske, a inspekcijski nadzor vršile su područne organizacione jedinice Poreske uprave.

- Takva organizacija rada rezultovala je haotičnim stanjem u oblasti igara na sreću. Sa osnivanjem Uprave započeo je temeljan, sistematski rad, a efekti su bili vidljivi već krajem 2008. kada se u budžet slilo 300% više novca u odnosu na 2007. Povećanje budžetskih prihoda praćeno je istovremenim smanjenjem obima ilegalnog priređivanja igara na sreću, koje se danas pojavljuje samo u sporadičnim i izolovanim slučajevima - naveli su u ovoj Upravi.

Inače, u Republici Srpskoj djelatnost priređivanja igara na sreću obavlja 36 firmi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.