NavMenu

Od igara na sreću tokom 2018. u budžet RS otišlo 28 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 04.02.2019. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fer Gregory/shutterstock.com)Ilustracija
Prihodi od igara na sreću u Republici Srpskoj u konstantnom su porastu, a kako je saopšteno iz Republičke uprave za igre na sreću, za 11 godina, koliko postoji Uprava, u budžet Republike Srpske se slilo 186 mil KM.

Od osnivanja Republičke uprave za igre na sreću do danas bilježi se znatno povećanje godišnjih prihoda budžeta Srpske. U prošloj godini prikupljeno je 28 mil KM, a 2008, kada je Uprava osnovana 6,9 mil KM.

- Prihodi su godišnje u prosjeku veći od 2 mil KM, odnosno po prosječnoj godišnjoj stopi rasta iznad 14%. Tokom 2009. prikupljeno je 10,1 mil KM, da bi godinu kasnije igre na sreću budžetu donijele 13,5 mil KM. Samo u posljednje dvije godine ostvareni prihodi po tom osnovu premašili su 50 mil KM, zbog čega je sa aspekta budžeta Republike Srpske osnivanje Republičke uprave za igre na sreću bilo pun pogodak - navedeno je u saopštenju Republičke uprave.

Kako su istakli, do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću stanje u ovoj oblasti ni izbliza nije bilo povoljno po republički budžet, jer godišnji prihodi dugi niz godina nisu prelazili 2 mil KM.

Do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću, poslove izdavanja odobrenja za priređivanje igara na sreću obavljalo je Ministarstvo finansija Republike Srpske, a inspekcijski nadzor vršile su područne organizacione jedinice Poreske uprave.


- Takva organizacija rada rezultovala je haotičnim stanjem u oblasti igara na sreću. Sa osnivanjem Uprave započeo je temeljan, sistematski rad, a efekti su bili vidljivi već krajem 2008. kada se u budžet slilo 300% više novca u odnosu na 2007. Povećanje budžetskih prihoda praćeno je istovremenim smanjenjem obima ilegalnog priređivanja igara na sreću, koje se danas pojavljuje samo u sporadičnim i izolovanim slučajevima - naveli su u ovoj Upravi.

Inače, u Republici Srpskoj djelatnost priređivanja igara na sreću obavlja 36 firmi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.