Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 04.02.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USAID i Ambasada Velike Britanije dogovorili saradnju na podršci reformi energetskog sektora BiH

Sa ciljem promovisanja saradnje u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini, USAID BiH i Britanska ambasada Sarajevo potpisali su Memorandum o razumijevanju. Ovim dokumentom definisana je saradnja u procesu reforme energetskog sektora sa sveukupnim ciljem pružanja podrške Bosni i Hercegovini u ispunjavanju svojih obaveza prema Ugovoru o energetskoj zajednici te na njenom putu ka pristupanju Europskoj uniji.

Direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Piter Dafi (Peter Duffy) je naglasio važnost ove saradnje dodajući da USAID već dugo blisko sarađuje sa vlastima u Bosni i Hercegovini u podršci energetskom sektoru, posebno na olakšavanju integracije tržišta energijom u regionalno tržište, osiguravanju energetske sigurnosti u cijeloj zemlji, te pomoći u stvaranju konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve u BiH.

- Budući da se BiH suočava sa sankcijama Energetske zajednice zbog neuspjeha u usvajanju potrebnih zakona, USAID i Britanska ambasada su posvećeni pružanju pomoći institucijama BiH u ispunjavanju tih zahtjeva.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field (Metju Fild) naglasio je da su Britanska ambasada Sarajevo i USAID uspješno sarađivali u nizu aktivnosti u vezi sa reformom energetskog sektora, uključujući izradu i usvajanje Okvirne energetske strategije BiH, usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH i aktivnosti javnog informisanja, prije svega godišnjem Energetskom samitu u BiH.

- Udruživanjem znanja, Britanska ambasada i USAID će ojačati svoju saradnju u različitim projektima vezanim za energiju za sadašnje i buduće korisnike u Bosni i Hercegovini. Ova saradnja je važna jer i Britanska ambasada i USAID pomažu Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.