NavMenu

Slovenija želi izvući Mercator iz zagrljaja Agrokora

Izvor: Klix Ponedjeljak, 04.02.2019. 09:08
Komentari
Podeli
Slovenačka vlada nema ambicije da Mercator ponovo postane državno preduzeće, ali ga želi izvući iz "zagrljaja" koncerna Agrokor koji se do sada pokazao kao loš vlasnik, kazao je u razgovoru za mariborski list Večer od subote slovenači ministar privrede Zdravko Počivalšek, prenosi Klix.

- Želimo osigurati Mercatoru stabilniju poslovnu budućnost, stvoriti uvjete da dobije novog vlasnika koji će ga restrukturirati, no slovenačka država ga neće kupovati kako su ovih dana neki nagađali - kazao je Počivalšek.

Kad je 2014. preuzeo najveći slovenački trgovački lanac hrvatski koncern Agrokor bio je prezadužen, kasnije je postao i insolventan, a budući da je od stečaja spašen "zloglasnim" roll-up kreditom koji ga ugrožava mislimo da bi i Novi Agrokor nakon preustroja bio loš vlasnik, ustvrdio je slovenački ministar, dodavši da o mogućem izuzimanju Mercatora stalno razgovara s Agrokorovim vodstvom, ali i predstavnicima ruske Sberbanke.

Prema riječima slovenačkog ministra, sada je pravi trenutak da se krene u akciju traženja novog vlasnika Mercatora koji u Sloveniji zapošljava desetak hiljada ljudi i godišnje otkupi za pola milijarde proizvoda od slovenačkih dobavljača, posebno nakon što su predstavnici Sberbanka nedavno u Davosu najavili da žele uskoro prodati svoj vlasnički udio.

- Mislimo da je pravi trenutak za pomake oko vlasništva Mercatora. Interesi budućih vlasnika novog Agrokora su različiti. Sberbank dopušta mogućnost da svoj udio proda odmah, ali i da zadrži vlasnički udio na srednji rok. A, prema našim informacijama, na hrvatskoj se strani grozničavo traže rješenja kako naprijed i mi tu vidimo priliku za izlazak Mercatora iz Agrokorova zagrljaja - kazao je slovenački ministar.


Iako je negirao navode slovenačkih medija zadnjih dana o navodnom vladinom pokušaju formiranja koncerna slovenačkih poduzeća, među njima i Petrola, koji bi konkurirali za kupnju Mercatora, te naveo da slovenačka vlada vidi priliku u većem interesu finansijskih fondova iz inostranstva za taj pothvat, Počivalšek nije isključio da bi za djelomični ulog u Mercatoru mogao biti zainteresiran i slovenački kapital.

- Država neće kupovati Mercator. No, registrirali smo dovoljno interesa poslovnih i finansijskih investitora koji su Mercator u stanju preuzeti, te ga restrukturirati, finansijski, poslovno i logistički. A u to hoće li se u tu operaciju uključiti neko slovenačko poduzeće ili ne, u to se kao ministar neću upuštati - kazao je Počivalšek za mariborski Večer.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.