NavMenu

Poreski obveznici oštetili budžet RS za 3,2 mil KM - Poreska uprava nastavlja razotkrivanje krivičnih djela

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 04.02.2019. 15:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Poreska uprava Republike Srpske je u 2018. nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 26 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS u iznosu od 3,2 mil KM.

Prijave su podnesene zbog utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe ovlaštenja u privredi, falsifikovanja isprava, zloupotreba lažnog stečaja, nepravilnog izdvajanja sredstava, ali i oštećenja tuđih prava.

Od ukupnog broja, njih 13 podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u preduzećima utajila poreze i doprinose u ukupnom iznosu 2.290.918 KM i za taj iznos oštetila budžet RS.

Izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima Žita-Klas Istočna Ilidža, Fruktiko Ljubinje, Mešići Trade Prijedor, Auto-klub Retro Laktaši, zatim Huremagić Novi Grad, te NPC International Banjaluka i Euromib Laktaši, ali i protiv poreskog obveznika Vinka Mitrovića iz Modriče.

Na spisku prijavljenih su i Sarajevska pivara Podružnica Doboj, DOO Rox Modriča, Auto-klub Oktan Gradiška, te Imortelle Hercegovina Trebinje i Kombi trans Ugljevik.

Osim toga, Poreska uprava RS je tužilaštvima podnijela i pet izvještaja protiv odgovornih lica u pet preduzeća zbog sumnje u zloupotrebu ovlaštenja u privredi, gdje je ukupna šteta po budžet RS 319.673 KM.

Prijavljena su odgovorna lica u preduzećima Euro Motors Banjaluka, Agencija za posredničke usluge Media BiH Laktaši, Okei Company Laktaši, te Vanila Banjaluka i Gumi tehnik Prnjavor.

Takođe u prošloj godini, dva izvještaja tužilaštvima podnesena su i zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba lažnog stečaja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu 99.812 KM, a izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima So komerc Banjaluka i Sarex Banjaluka.

Dva izvještaja nadležnim tužilaštvima podnesena su i protiv odgovornih lica u DOO Danglo Nevesinje i Fudbalski klub Džaja Banjaluka, zbog sumnje u krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po budžet RS pričinjena šteta u ukupnom iznosu 61.453 KM.

Zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u preduzeću Esperanza Company Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje isprava takođe je upućena prijava.


Osim toga, izvještaj nadležnom tužilaštvu podnesen je i protiv odgovornih lica u preduzeću Dezosanit Banjaluka, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo oštećenje tuđih prava, čime je po budžet RS pričinjena ukupna šteta u iznosu 12.000 KM.

U 2018. godini Poreska uprava RS je nadležnom tužilaštvu podnijela i jedan izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću Automax Prijedor, zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo povreda prava radnika, dok je odgovorno lice u preduzeću AD Put Banjaluka prijavljeno zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu 352.245 KM.

- Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivano razotkrivanje krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske - kazao je Nikola Salapura, portparol Uprave.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu kako podržavaju rad Poreske uprave, te da se i sami zalažu za finansijsku disciplinu.

- Svi oni koji ne izmiruju svoje obaveze predstavljaju nelojalnu konkurenciju, što je za nas neprihvatljivo - kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.