Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 04.02.2019.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučnici savjetuju da deaktivirate Facebook profil

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Deaktiviranje Facebooka na samo četiri nedjelje može da dovede do poboljšanja mentalnog zdravlja ljudi, pokazuje nova studija.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Njujorku i Univerziteta Stanford proučavali su uticaj napuštanja društvene mreže na njihovo ponašanje i stanje uma.

Studija pod nazivom "The Effective of Social Media" provedena je prošle godine i uključivala je 2.844 korisnika Facebooka koji su platformu koristili više od 15 minuta dnevno. Deaktivacija Facebooka među učesnicima rezultirala je povećanjem vanmrežnih aktivnosti poput druženja s porodicom i prijateljima. Neki su se pak pohvalili da su dobili više vremena za gledanje televizije.

Ustezanje od društvenih mreža pomoglo je i da se ispitanici i subjektivno osjećaju bolje. S druge strane, osobe koje su se odrekle Facebooka bile su slabije informisane o aktuelnim događajima.

Naša studija nudi dosad najveće eksperimentalne dokaze o načinu na koji Facebook utiče na korisnike, napisali su autori.

- Deaktivacija profila pokrenula ih je da dobro razmisle o pozitivnim i negativnim uticajima Facebooka na njihove živote - dodaje se u studiji.

U Facebooku nisu bili pretjerano rječiti kad su ih zamolili za komentar. U izjavi za "The Washington Post" njihov je portparol je rekao da Facebook-ovi timovi rade na poticanju smislenih veza preko platforme.

- Ovo je samo jedna studija mnogih na ovu temu i treba je razmotriti na taj način - kazali su iz Facebooka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.