Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 03.02.2019.| 12:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Recesija u Italiji drma domaće izvoznike - Privrednici strahuju od pada tražnje i narudžbi

(Foto: Olena Yakobchuk/shutterstock.com)
Italija, jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, je u recesiji, što je izazvalo zabrinutost kod privrednika čiji su poslovi orijentisani prema tom tržištu.

Prema zvaničnim podacima, BiH je u Italiju za 11 mjeseci prošle godine izvezla robu i proizvode u vrijednosti od 1,36 mlrd KM, što ovu zemlju, članicu Grupe 7, stavlja na visoko treće mjesto zemalja u koje BiH najviše izvozi.

Najviše se izvozi u tarifi obuća, nazuvci i slični proizvodi, i to 321,7 mil KM, zatim drvo i proizvodi od drveta, kojeg je izvezeno 139 mil KM, te proizvodi od gvožđa i čelika s izvozom od 122,1 mil KM.

Iz Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) BiH kažu kako je preuranjeno govoriti o mogućim posljedicama, ali da se nadaju kako neće doći do većeg poremećaja na tržištu koje je za njih veoma važno.

Dodaju kako su posljedice moguće, ali da u ovom momentu niko sa sigurnošću ne može da procijeni kolike bi one bile.

Prema riječima Amira Međića, generalnog sekretara Udruženja, najgori scenario bi bio da dođe do pada tražnje i narudžbi.

- Imamo dosta firmi koje rade za to tržište i imaju ozbiljnu proizvodnju, a zapošljavaju više hiljada ljudi. Od narudžbi sve zavisi. Ako bi one pale, to bi bilo veoma loše, a firme koje rade za to tržište neminovno bi bile pogođene. To bi dovelo do smanjenja posla, a samim tim i broj angažovanih ljudi i radnika mogao bi da se smanji - kazao je Međić.

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže kako se tokom svjetske finansijske krize jasno vidjelo da su u slučaju recesije prvi na udaru izvoznici.

- Ako Italija u 2019. godini ostane u recesiji, vrlo vjerovatno je da će pojedini izvoznici osjetiti recesiju i stanje privrede u Italiji, u smislu da će doći do pada potrošnje i potražnje za našim proizvodima - ocjenjuje on.

Prema njegovim riječima, ovo još nije znak za uzbunu i dosta je rano da se uoče negativni efekti.

- Tek polovinom ili krajem godine možemo nešto očekivati pod uslovom da se italijanska ekonomija ne bude oporavljala. Mislim da to generalno neće uticati na pad rasta ekonomije BiH - kazao je Čavalić.

Inače, prema najnovijim podacima, italijanska ekonomija pala je u posljednjem kvartalu 2018. za 0,2%, što nakon pada od 0,1% u trećem kvartalu znači ulazak u recesiju.

Ovo nije bilo neočekivano s obzirom na to da je italijanski premijer Đuzepe Konte to nešto ranije najavio, a i ranije prognoze su ukazivale na to da bi jedna od najvećih evropskih ekonomija mogla ući u negativnu fazu ciklusa.

Ovo je prvi put od 2013. da je jedna velika evropska zemlja, članica G7, ušla u recesiju.

Od recesije strahuju i privrednici u susjednoj Hrvatskoj, kojima je Italija takođe jedan od najznačajnijih partnera i u koju su za devet mjeseci prošle godine izvezli 1,5 milijardi evra.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.