NavMenu

U apotekama BiH nema lijeka tamiflu - Nije obnovljena dozvola za stavljanje u promet?

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 03.02.2019. 13:47
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Grycaj/shutterstock.com)Ilustracija
Lijek tamiflu proizvođača F. Hoffmann – La Roche Ltd više nema važeću dozvolu za stavljanje u promet i zbog toga ga više nema u apotekama u BiH, rekli su ovo za Nezavisne u petak, 1. februara, u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, dok uvoznik tvrdi da je u pitanju privremena nestašica.

Iz Agencije su potvrdili da je lijek imao dozvolu za stavljanje u promet do 31. jula 2017. godine, ali nakon toga proizvođač nije obnovio dozvolu za stavljanje u promet.

- Lijek koji nema važeću dozvolu za stavljanje u promet u BiH može biti uvezen za potrebe liječenja određenog pacijenta ili određene grupe pacijenata na osnovu odobrenja entitetskog ministarstva nadležnog za poslove zdravlja - pojasnili su u ovoj agenciji.

U ovoj agenciji dodali su da zamjenskog lijeka nema.

- Ovo je antivirusni lijek čija je aktivna supstanca oseltamivir i nema drugog registrovanog antivirotika s istom aktivnom supstancom - objasnili su u ovoj agenciji.

U apotekama u Banjaluci, ali i u Sarajevu, rekli su da ovog lijeka više nemaju, a da inače mora na recept i po strogoj preporuci ljekara.

U farmaceutskoj kompaniji Roche, koja je uvoznik ovog lijeka, međutim tvrde da lijeka nema jer su količine koje su uvezli za redovno snabdijevanje tržišta BiH, zbog povećanog broja pacijenata kojima je ovaj lijek propisan od strane zdravstvenih radnika, već potrošene.

- Tamiflu jeste lijek koji proizvodi farmaceutska kompanija Hoffman La Roche, a koji se u BiH može uvesti kroz proces interventnog uvoza, na zahtjev zdravstvenih institucija, a po odobrenju nadležnih entitetskih ministarstava zdravstva. Tamiflu je indiciran za prevenciju i liječenje gripa tipa A i B, uključujući i takozvani svinjski grip, koji spada u tip A (podtip H1N1) - pojasnili su u ovoj kompaniji za Nezavisne.

Dodali su da su pedijatrijski oblici lijeka tamiflu u jačinama od 30 mg i 45 mg dostupni.

- Sljedeću hitnu isporuku od 2.000 kutija lijeka tamiflu 75 mg zatražili smo od naše centrale i istu očekujemo za 10 dana - tvrde u ovoj kompaniji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.