NavMenu

Akvaponika sve popularnija u svijetu - Uzgoj riba i usjeva na istom prostoru štedi vodu

Izvor: Agromedia Petak, 01.02.2019. 13:36
Komentari
Podeli
(Foto: Alf Ribeiro/shutterstock.com)
U svijetu su sve popularnija poljoprivredno-akvakulturna gazdinstva. Ono o čemu se najviše govori i po čemu se ovakva gazdinstva ističu kao dobar primjer, jeste pametno i racionalno iskorišćavanje vode u proizvodnji. O ovome se treba informisati, kako zbog ideje o potpunom iskorišćavanju vodenih resursa, tako i da bismo spremni dočekali trenutak kada će se ovakve tehnike uzgajanja biljaka pojaviti i kod nas.

Javnosti su već neko vrijeme poznate hidroponika i aeroponika - savremene tehnike gajenja biljaka. Poslije hidroponike, gajenja biljaka u vodi, i aeroponike, gajenja velike količine biljaka na malom prostoru, stručnjaci su razvili novu, vrlo efikasnu metodu uzgoja poljoprivrednih proizvoda. Akvaponika je praksa uzgoja ribe u kombinaciji sa hidroponikom. Poljoprivredna gazdinstva u svijetu koja koriste akvaponičku tehnologiju, mogu smanjiti potrošnju vode za čak 90% u odnosu na gazdinstva koja se bave tradicionalnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Akvaponika je u svijetu postala trend. Kombinacija akvakulture, prakse uzgoja ribe, i hidroponike, uzgoja biljaka u vodi bez zemlje, predstavlja jedan od primjera takozvanih recirkulacionih sistema koji se u svijetu nazivaju integrisana akvakulturna poljoprivreda. Kako poljoprivredni sektor u svijetu koristi oko 70% raspoložive slatke vode, vijest o uštedi vode pri primjeni ovakve proizvodnje je jako dobra za poljoprivredni sektor.

U regonima u svijetu gdje već postoji problem sa oskudnim rezervama vode, pa su ovakve inovacije u načinu uzgoja hrane ključne za opstanak. Takvi regioni su prije svega Bliski Istok i Sjeverna Afrika. U ovakvim regionima, što veća ušteda vode u proizvodnji hrane nije samo dobra praksa, već i jedino moguće dobro rješenje.


U akvaponici, voda ima dvostruku namjenu: u vodi se uzgajaju ribe, ali i usjevi, pa se pomoću jednog resursa dobijaju dva proizvoda odjednom. Ovo nije jedina prednost akvaponike. Naime, otpad koji nastaje u uzgoju ribe, koristi se za đubrenje biljaka. Sa druge strane, biljke čiste vodu u kojoj se uzgajaju ribe. Ovo je jedinstven način proizvodnje više hrane sa manje upotrebljenih resursa. Kako stručnjaci smatraju, ovakvi modeli uzgoja predstavljaju budućnost poljoprivrede, i naročito bi bili pogodni za one zemlje u kojima inače postoji manjak obradivog poljoprivrednog zemljišta i koje imaju problema sa kvalitetom zemljišta.

Ovakvi sistemi uzgajanja poljoprivrednih proizvoda već se primijenjuju u nekim zemljama, poput Omana, Egipta i Alžira, i to uz stručnu pomoć i nadgledanje od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.