NavMenu

ZZ Brka iz Brčkog ulaže oko 3,5 mil KM u novu hladnjaču, sušaru i silose - Puštanje u rad tokom 2019.

Izvor: eKapija Petak, 01.02.2019. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: ravl/shutterstock.com)
Zemljoradnička zadruga Brka iz Brčkog tokom ove godine pustiće u rad novu hladnjaču i sušaru, kao i silose za skladištenje žitarica, što je ukupno vrijedno oko 3,5 mil KM.

Kako je za eKapiju rekao Adis Rahman, projekt menadžer u ZZ Brka, čekaju se građevinske i ekološke dozvole, pa se očekuje da će od momenta dobijanja dozvola objekti proraditi u roku do tri mjeseca.

U hladnjači i sušari biće zaposleno do 25 radnika. Konstrukcija je podignuta i čekaju se dozvole.

- Planiramo da je otvorimo do sezone šljive, ali čekamo priključke. Već imamo dogovore sa budućim kupcima o otkupu proizvoda. Fokusiraćemo se najviše na jagodu, jer je malo firmi u BiH koji rade smrznutu jagodu. Već sada imamo potrebu za 500 do 1.000 tona smrznute jagode, jer stižu upiti. Osim nje, radićemo i polutke šljive, a možda i višnju - istakao je Rahman.

Naveo je i da je u planu jasno definisanje dogovora sa kooperantima, kako bi na obostranu korist formirali proizvodnju određenih kultura u skladu sa potrebama tržišta.

- Što se tiče silosa, oni se dižu prvenstveno zbog skladišta pšenice i kukuruza, ali će možda biti potrebe i za sojom, koju smo do sada radili za Bimal. Do sada je kapacitet silosa bio 300 tona, a novom investicijom povećaćemo na 5.000 tona. Ponudićemo i stanovništvu mogućnost da ovdje uskladište žitarice, kako ih ne bi morali prodavati kada za to nisu povoljni uslovi. Nama je interes da ljudi koji se bave ovim kulturama mogu od toga i pristojno da žive - zaključuje Rahman.

Dodao je i da su ove investicije pomogle GIZ i SERDA, kao i partner iz Češke, uz finansije same ZZ Brka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.