Izvor: eKapija | Petak, 01.02.2019.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren treći poziv za dostavljanje projekata u okviru programa Interreg Danube - Raspoloživi budžet 59 mil EUR

Ilustracija (Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Treći poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Danube 2014-2020. otvoren je 28. januara 2019. godine, saopšteno je na sajtu Vlade RS.

Dunavski transnacionalni program (DTP) ima za cilj da obezbijedi teritorijalnu saradnju Evropske unije i pruži finansijsku podršku transnacionalnim projektima koji doprinose razvoju inovativnog, održivog i dostupnog Dunavskog regiona.

Program se sastoji od strukturnog fonda Evropske unije – Evropski fond za regionalni razvoj (European Regional Development Fund – ERDF) i spoljnih fondova EU – Instrument za pretpristupnu pomoć IPA 2 (Instrument for PreAccession Assistance IPA II) i Instrument evropskog susjedstva (European Neighbourhood Instrument - ENI).

Treći poziv je otvoren za specifične ciljeve i ograničen na određene teme za druge specifične ciljeve koji će se finansirati.

- podsticati održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasljeđa i resursa,

- podsticati obnovu i upravljanje ekološkim koridorima,

- poboljšati spremnost za upravljanje rizicima u oblasti zaštite životne sredine,

- poboljšati energetsku sigurnost i energetsku efikasnost,

- poboljšati institucionalne kapacitete za rješavanje glavnih društvenih izazova.

Raspoloživi budžet trećeg poziva iznosi 59.345.302 EUR, a maksimalan iznos EU sufinansiranja je 85% prihvatljivih troškova projekta.

Treći poziv sprovodi se po dvostepenoj proceduri:

- u prvom koraku, potrebno je da aplikanti dostave obrazac za iskazivanje interesa (EoI) posredstvom elektronske platforme (eMS), u kojem se navodi logika intervencije projektnog prijedloga i strateška važnost za DTP;

- u drugom koraku, podnosioci odabranih projektnih prijedloga će biti pozvani da podnesu aplikativni paket koji uključuje punu aplikaciju sa detaljnim informacijama o projektu.

Prihvatljivi aplikanti su - javna tijela na državnom, regionalnom i lokalnom nivou, međunarodne organizacije i privatna lica, uključujući privatna preduzeća registrovana u programskoj oblasti u državi članici EU.

Rok za dostavljanje obrasca za iskazivanje interesa (EoI) je 8. mart 2019. godine, do 14.00 časova.

Detaljne informacije o trećem pozivu, načinu apliciranja, uslovima i kriterijumima koje aplikanti moraju da ispune možete pronaći na zvaničnoj internet stranici DTP.

S obzirom na to da se projekti podnose posredstvom elektronske platforme (e-MS), u cilju prikupljanja informacija i unapređenja učešća aplikanata iz Republike Srpske u programima Evropske unije, mole se aplikanti iz Republike Srpske da obavijeste Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju (fondovieu@meoi.vladars.net) o kandidovanju za sredstva Programa transnacionalne saradnje Interreg Dunav 2014-2020.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.