NavMenu

Solarni paneli širom Hercegovine - Na mrežu EP HZ HB priključena 71 solarna elektrana, najviše u Stocu

Izvor: Indikator Petak, 01.02.2019. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Gradnja solarnih elektrana sve je popularnija u BiH. Samo na mrežu Elektroprivrede HZ HB do sada je priključena 71 solarna elektrana.

Od toga je priključeno 30 mikro postrojenja, 39 mini postrojenja te dva mala postrojenja. Najveći broj solarnih elektrana priključenih na distribucijsku mrežu EP HZ HB je na području općine Stolac. Prema podacima EP HZ HB, na području ove općine nalaze se čak 22 solarne elektrane.

Nakon Stoca općina s najvećim brojem solarnih elektrana je Prozor-Rama, gdje je do sada izgrađeno i na mrežu EP HZ HB priključeno 12 solarnih elektrana. U Čitluku je izgrađeno sedam solarnih elektrana, Mostaru pet i Čapljini četiri.

EP HZ HB na svoju mrežu ima priključene i mini hidrocentrale, međutim, njihov broj je znatno manji.

- Na našu distribucijsku mrežu do sada je priključeno pet hidroelektrana. Tri su na području općine Prozor-Rama i po jedna na području općina Široki Brijeg i Vitez. Ovdje se radi o proizvodnim objektima iz kategorije mala i srednja postrojenja - naveli su iz EP HZ HB.


Dodaju kako se udio proizvedene električne energije drugih proizvođača iz obnovljivih izvora energije, priključenih na distribucijsku mrežu u odnosu na proizvedenu električnu energiju iz proizvodnih objekata EP HZ HB za 2018. godinu kreće oko 1,23%.

Iz ovog javnog poduzeća napominju kako, prema izvještaju Operatora za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju, od kraja oktobra 2018. još ima slobodnih dinamičkih kvota, oko 12.000 kW, za priključenje solarnih elektrana, prenosi Indikator pozivajući se na Večernji list BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.