Izvor: Energetski portal | Petak, 01.02.2019.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turska kompanija Biolive predstavila jedinstvenu inovaciju - Bioplastika od sjemena maslina?

(Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)
Sve više zemalja zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu. Vlade nastoje da podignu svijest o štetnosti ovog materijala po prirodu, nevladine organizacije naglašavaju opasnost koju predstavlja po zdravlje životne sredine i ljudi. Na svim nivoima društva je sve prisutnija težnja da se model linearne ekonomije proizvedi-iskoristi-baci zaokruži i transformiše u cirkularnu proizvedi-koristi-napravi ili popravi-koristi… i tako u nedogled. Pobornici principa cirkularne ekonomije žele da dostignemo perpetuum mobile materije i da nikada ne dođe do stvaranja otpada.

Ipak, kako bi se ovaj ideal postigao u današnjim uslovima, osim obrazovanja stanovništva, za tranziciju su neophodni i izumi. Neophodno je da pronađemo alternativu plastici koju tako lako odbacujemo, a za čiju proizvodnju eksploatišemo fosilna goriva. Pozitivan primjer na ovom polju pruža preduzeće Biolive iz Istanbula.

Turski inovatori su osmislili način za pretvaranje semena maslina u održivu bioplastiku. Tvrde da od pet tona nusprodukta proizvodnje maslinovog ulja - sjemena, mogu da naprave oko 3 i po tone zelene plastike.

Pretpostavlja se da bi svaki proizvedeni kilogram bioplastike od maslina, umjesto tradicionalne, značio oko šest kilograma ugljen-dioksida za atmosferu manje.

Dujgu Jilmaz, glavni finansijski službenik turske kompanije, rekao je da njihove granule mogu da se upotrebljavaju u industriji, pakovanju, igračkama, ali i u elektronskim uređajima.

- Uspostavićemo proizvodni pogon i prodavaćemo bioplastiku industriji u skladu sa potražnjom tržišta - najavio je Jilmaz dalje planove za komercijalizaciju Biolive plastike.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.