NavMenu

Zemlje regiona iskoristile uvođenje taksi na izvoz robe iz Srbije i BiH na Kosovo - Slovenija povećala izvoz za čak 123%

Izvor: B92 Petak, 01.02.2019. 08:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photobac/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar trgovine, turizma i usluga Rasim Ljajić izjavio je da je za dva meseca, koliko su na snazi takse od 100% za plasman robe na Kosovo i Metohiju, napravljena velika ekonomska šteta.

- Činjenica je da je tokom dva mejseca ovih besmislenih mera prozrokovana velika ekonomska šteta našoj ekonomiji ali i za privrednike na Kosovu, potrošači trpe štetu. Ove ekonomske mjere su prouzrokovale i političku krizu na samom Kosovu, više se ne zna ko je vlast ko je opozicija - rekao je Ljajić za Prvu TV.

Ljajić smatra da Ramuš Haradinaj teško da može da nađe adekvatan izlaz iz ove situacija.

- Nisam siguran kako će se ova kriza završiti, da li padom taksi ili padom vlade - kaže on.

Prema Ljajićevim riječima, više država je iskoristilo ovu situaciju.

- Svi su iskoristili. Makedonija je povećala izvoz 40%, Hrvatska 30%, Bugarska 50%, Slovenija 123%, Grčka 114%. Prosto morala su da se nađu alternativna tržišta i zato će ova šteta biti mnogo veća od ovih 66 mil EUR. Teško je vratiti se na tržište gdje ste nekada bili prisutni, jer su drugi igrači ušli na njega - navodi Ljajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.