Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 31.01.2019.| 13:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rekordni prihodi Fonda za zaštitu okoliša FBiH - Najveći rast od naknada za plastične kese

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša FBiH usvojio je izvještaj o radu ove institucije, te pozdravio, kako se navodi u saopćenju za javnost Fonda, izvanredne rezultate koje je prezentirao direktor Fuad Čibukčić.

– Fond za zaštitu okoliša FBiH, naime, drugu godinu zaredom ostvario je rekordne pozitivne rezultate, a u 2018. zabilježen je značajan napredak u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi Fonda u 2018. ukupno su veći za 5,26% ili 1,7 mil KM, a u odnosu na 2017, rekordnu godinu od osnivanja Fonda, prihodi su povećani za 4,93%. Najveći rast ostvaren je u prikupljanju naknada za zagađivače zraka za 20,66%, te naknada za plastične kese tregerice za 28%, saopćeno je iz Fonda.

Također, Fond je u 2018. ostvario višak prihoda nad rashodima u iznosu od 5.296.000 KM. U isto vrijeme, rashodi su realizirani sa 68% u odnosu na plan, sa uštedom od 32%.

U prošloj godini raspisana su dva javna poziva sa 181 projektom.

– Uz to, Fond za zaštitu okoliša značajno se angažirao u procesima pokrenutim za kapitalne projekte poput Toplovoda Kakanj-Sarajevo, Čista Miljacka, a implementirao je zajedno sa partnerima i projekte izgradnje kolektora grada Mostara na lijevoj i desnoj obali Neretve, dok je isto učinjeno sa tokom Neretve u Konjicu i sa tokom rijeke Une u Bihaću - navodi se u saopćenju za javnost Fonda za zaštitu okoliša FBiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.