Izvor: eKapija | Četvrtak, 31.01.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovo su najveće akvizicije u BiH tokom 2018.

Ilustracija (Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
Ukupna vrijednost "spajanja i preuzimanja" (eng. merger and acquisition – M&A) kompanija u Bosni i Hercegovini u 2018. iznosila je 404,6 mil EUR, piše BiznisInfo na osnovu izvještaja međunarodnih kompanija CMS i EMIS.

Riječ je o relevantnom izvještaju koji prati akvizicije u 15 država Jugoistočne Evrope.

Kada je riječ o BiH, ukupno je zabilježeno 26 velikih akvizicija, najviše u sektorima "telekomi i IT" i "nekretnine i građevinarstvo" i to po šest.

U sektoru finansija i osiguranja zabilježeno je pet akvizicija, u proizvodnom sektoru četiri, te po jedno preuzimanje u sektorima "obrazovanje i zdravstvo", "hrana i piće", "mediji i izdavaštvo", "rudarstvo" (uljučujući naftu i gas), i "veleprodaja i maloprodaja".

Najveća pojedinačna akvizicija, prema ovom izvještaju, je preuzimanje većinskog dijela u United Group-u.

Kupac je BC Partners Holdings iz Velike Britanije. Kako se navodi, za dio United Groupa u Bosni i Hercegovini kupac je izdvojio 226,5 mil EUR.

Podsjetimo da je United Group vlasnik kablovskog operatera Telemach i nekoliko televizijskih kanala, poput N1 i Nove BH. Ovo je ubjedljivo najveća akvizicija u BiH u 2018. godini.

Druga na listi je kupovina zgrade u Banjaluci za šta je Telekom Srpske izdvojio 33,5 mil EUR.

Treća najveća akvizicija pripisuje se Vladi Federacije BiH, odnosno kupovini zgrade Energoinvesta za šta je dato 27,7 mil EUR.

Na četvrtom mjestu je kupovina Atos osiguranja Bijeljina, za koje je Grawe osiguranje dalo 11,6 mil EUR.

Kao peta najveća akvizicija u BiH prošle godine navodi se preuzimanje manjinskog udjela u Olimpijskom centru Jahorina. Za udio od 32,6% investitor je dao 7,1 mil EUR. U izvještaju se ne navodi ko je kupac ovog udjela, prenosi BiznisInfo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.