Izvor: Radiosarajevo.ba | Četvrtak, 31.01.2019.| 10:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grad Sarajevo planira izgradnju male hidroelektrane na Bentbaši

Sarajevo
Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je odluku o dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva.

- Naime, ukazala se potreba za dopunom ove Odluke na način da se osim postojećih djelatnosti, JP Sarajevo registruje i za obavljanje djelatnosti proizvodnje, prijenosa, distribucije električne energije i trgovine električnom energijom - navodi se u pomenutoj odluci.

Direktor JP Sarajevo Esad Tanović je za Radiosarajevo.ba kazao da je ovakva odluka donesena kako bi se preduzeću omogućila nova djelatnost.

- Trenutno upravljamo žičarom i Vijećnicom, osim toga mi smo zaduženi i da obavljamo komunalne poslove koje će nam povjeriti Grad Sarajevo. Jedan od tih poslova bit će i čišćenje korita rijeke Miljacke, a u tom kontekstu pojavila se ideja o izgradnji male hidroelektrane na Bentbaši na lokalitetu postojeće brane - pojasnio je Tanović.

Dodao je da je već urađen elaborat za ovaj projekt koji je pokazao opravdanost ove ideje.

- Ovim bi se zaokružila i energetska priča samog preduzeća, mi bi onda imali tri dimenzije, energetsku, ekonomsku i turističku. Na ovaj način uredili bi i sam dio oko trenutne brane, mala hidroelektrana imala bi i obrazovnu svrhu za učenike srednjih škola i fakulteta u Sarajevu. U turističkom smislu imali bi tri objekta u neposrednoj blizini, Vijećnicu, malu hidroelektarnu i žičaru - istakao je Tanović.

Prema njegovim riječima, uz mnogo "ako", izgradnja same hiodroelektrane mogla bi početi na proljeće sljedeće godine.

- Najbitnije je u ovom trenutku naglasiti da je projekt izgradnje ove hidroelektrane u potpunosti ekološki prihvatljiv i ni na koji način neće izazavati promjene klime. Ni na jedan način se neće ugroziti okoliš - naglasio je Tanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.