Izvor: Tanjug | Četvrtak, 31.01.2019.| 07:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU dozvolila upotrebu američke soje u proizvodnji biogoriva

Ilustracijaa (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Evropska komisija zaključila je u srijedu, 30. januara, da se američka soja može koristiti za proizvodnju biogoriva u Evropskoj uniji.

Takva odluka je, ocenjuje Rojters, dio nastojanja evropskog bloka da poboljša zategnute trgovinske odnose sa Sjedinjenim Državama

U saopštenju Komisije se navodi da će dozvola za upotrebu američke soje u proizvodnji biogoriva važiti do 1. jula 2021. godine, i da bi mogla važiti i kasnije, zavisno od toga da li ispunjava kriterijum o održivosti predviđen novim pravilima EU za period od 2021. do 2030. godine.

- Današnja odluka je novi dokaz da Evropska unija ispunjava svoje obaveze - izjavio je portparol Komisije.

Američki predsjednik Donald Tramp je u julu prošle godine saopštio da neće uvesti carine na uvoz automobila iz EU sve dok dve strane budu radile na modalitetima za unapređenje trgovine, između ostalog, i na povećanju evropskog uvoza američke soje i tečnog prirodnog gasa.

Komisija, koja pregovara o trgovinskom sporazumu u ime 28 članica, saopštila je da je julski dogovor rezultirao povećanjem uvoza soje iz SAD za 112% u drugoj polovini 2018. godine, i da je udio američke soje na tržištu EU sada oko 75%.

Do povećanja uvoza je došlo zbog pada cijena soje u SAD, koje su oslabile nakon što je Kina uvela veće tarife za američke mahunarke u sklopu trgovinskog spora sa Vašingtonom, a ne zbog bilo kakve organizovane akcije EU, kažu analitičari.

EU uvozi oko 14 miliona tona soje godišnje koju koristi kao hranu za životinje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.