Izvor: Tanjug | Četvrtak, 31.01.2019.| 07:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Manja tražnja za turbinama i veći porezi prepolovili profit Siemensa

(Foto: Suzana Obradović)
Njemački Siemens saopštio je u srijedu, 30. januara, da je u posljednjem tromjesečju 2018. zabilježio pad neto profita za polovinu, na 1,12 mlrd EUR, zbog većih troškova na ime poreza i manje tražnje za turbinama.

Neto dobit u kvartalu završenom 31. decembra, prvom u kompanijskoj fiskalnoj godini, bila je za 49% manja u odnosu na 2,21 mlrd EUR iz istog tromjesečja prethodne godine, kada je Siemens uknjižio poreske dobitke u SAD i ostvario jednokratni prihod od prodaje dionica, prenosi agencija AP.

Prihodi su u poslednja tri mjeseca prošle godine pali za 1% na 20,1 mlrd EUR.

Generalni direktor Siemensa, Džo Keser, naveo je pojačani prijem narudžbina kao pozitivan signal buduće zarade, ali je dodao da kompanija mora "mnogo toga da uradi" kako bi dostigla prvoklasne profitne marže u svim svojim preduzećima.

Siemens pravi opremu za proizvodnju i prenos električne energije, sisteme za automatizaciju fabrika, medicinske skenere i vozove.

Kompanija je saopštila da namjerava da u prvoj polovini 2019. godine finalizuje spajanje poslovanja u oblasti proizvodnje vozova sa francuskim Alstomom. Siemens i Alstom su ponudili nadležnima u Briselu promjene u svom sporazumu o partnerstvu u nastojanju da prevaziđu primedbe Komisije EU za zaštitu konkurencije. Odluka se očekuje 18. februara.

Inače, tražnja za turbinama za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva je pala, pošto se države i komunalna preduzeća okreću ka obnovljivim izvorima energije, kao što su vjetar i solarna energija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.