NavMenu

Obrtnici u FBiH ukazuju na neadekvatna zakonska rješenja - Omogućiti uvoz repromaterijala i izvoz gotovih proizvoda

Izvor: eKapija Srijeda, 30.01.2019. 09:36
Komentari
Podeli

(Foto: fotoinfot/shutterstock.com)
Na okruglom stolu Obrtničke komore Kantona Sarajevo (OKKS) zaključeno je da je potrebno insistirati na zakonskim rješenjima kojima će se obrtnicima omogućiti uvoz repromaterijala i izvoz gotovih proizvoda, kao i na primjeni Obrtnog registra.

Obrtnici su također naglasili da je neophodno zaštititi tradicionalne i stare zanate od nelojalne konkurencije i raditi na povoljnijim uslovima za poslovanje u toj oblasti, prenosi TV Sarajevo pozivajući se na Fenu.

Predsjednik Obrtničke komora KS Naser Idrizagić je kao najizraženiji problem u ovoj oblasti izdvojio slabu zainteresiranost učenika za upise u srednje obrtničke škole, dodajući da tu prvenstveno misli na tradicionalne i stare zanate. Naglasio je da potreba za njihovim upošljavanjem i novim kadrom postoji, naročito sa ekspanzijom turizma u KS.

- Obrtnička komora KS je već poduzela neke korake i postoji projekt pod pokroviteljstvom kantonalnog Ministarstva privrede koji, među ostalim, obuhvata i obilazak osnovnih škola, posebno devetih razreda gdje obrtnici djeci pričaju o zanatima i zašto su se za njih opredijelili - naveo je Idrizagić.

Predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Željko Babić je podsjetio da je ova komora zajedno sa kantonalnim komorama ranije pokrenula pitanje izmjene Zakona o obrtima i srodnim djelatnostima iz 2010. godine.

- Taj zakon jednostavno ne odgovara obrtništvu kakvo postoji danas i možda bi bio dobar za obrtnike za nekih 20 ili 30 godina - kazao je Babić, dodajući da su pripremili tekst prijedloga zakona koji namjeravaju ponuditi federalnoj vladi.

Obrtnik iz Hadžića Hamed Čomor, koji se bavi izradom kožne galanterije, kazao je da Kanton Sarajevo ima oko 7.000 obrtnika što nije mali broj, dok je na području Federacije registrovano oko 50.000 obrtnika.

- Velikih firmi više nema, sada se uglavnom sve svodi na srednja, manja preduzeća i obrt. Smatram da se obrt može nositi sa industrijskom proizvodnjom, jer se razvija svijest kod ljudi i raste potražnja za kvalitetnijom robom koja se proizvodi u BiH - naveo je Čomor.

Okrugli sto pod nazivom "Problemi, razvoj i zaštita tradicionalnih i starih zanata na području KS", OKKS je organizirao u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom privrede, prenosi TV Sarajevo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.