Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 29.01.2019.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U maju tender za novi most u banjalučkim Srpskim Toplicama - Tokom 2019. i konkurs za idejno rješenje mosta u Docu

Ilustracija (Foto: Omar Tursic/shutterstock.com)
Tender za izgradnju novog mosta u banjalučkom naselju Srpske Toplice procijenjene vrijednosti oko 2 mil KM biće raspisan u maju, u okviru priprema za realizaciju jednog od najvećih ovogodišnjih infrastrukturnih projekata na području grada, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

U saopštenju je navedeno da se pripreme za realizaciju još jednog velikog projekta za sada odvijaju planiranom dinamikom, a ovih dana okončana je javna nabavka za izbor izvođača za izradu urbanističko-tehničkih uslova za novi most.

Iz nadležnog Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da procijenjena vrijednost novog mosta preko rijeke Vrbas u naselju Srpske Toplice iznosi oko 2 mil KM.

- Očekujemo da kroz dodatni budžetski zahtjev budu odobrena sredstva i da u maju krenemo sa javnom nabavkom za izbor izvođača ovog posla - rekli su iz nadležnog odjeljenja, dodajući da će u međuvremenu biti rješavani imovinsko-pravni odnosi, te izrada projektne dokumentacije.

Prema planu, novi most će tokom ove godine biti izgrađen 250 metara uzvodno od banje i sadašnjeg mosta.

Iz Gradske uprave navode da je sa predstavnicima Zavoda Dr Miroslav Zotović, koji, poslije kupovine banje u Toplicama, imaju ambiciozne planove za razvoj ovog dijela grada, dogovoreno da sadašnji most u okviru kompletnog ambijentalnog uređenja u zoni oko banje bude dodatno uređen i transformisan u pješački most, dok bi se novi most za prelaz vozila gradio na lokaciji kod Nestro pumpe.

Saobraćaj je preko sadašnjeg mosta trenutno jednosmjeran i sa ograničenom težinom, što predstavlja problem kod transportnog saobraćaja.

Iz Gradske uprave dodaju da ove godine počinju i prve aktivnosti na pripremi gradnje mosta u Docu, što je jedan od najkrupnijih ciljeva gradske administracije u nekoliko narednih godina.

Prema najavama, za ovaj kapitalni projekat bi tokom godine trebalo da bude raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje budućeg mosta, čija bi izgradnja, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama, prema grubim procjenama, koštala oko 9 mil KM.

- Cilj je da do 2020. godine bude urađen projekat i riješen bar dio imovinskih odnosa na trasi budućeg mosta, te sklopljena finansijska konstrukcija - navode iz Gradske uprave.

Početkom građevinske sezone, počeće i gradnja mosta u centru mjesne zajednice Dragočaj, čija je vrijednost oko 220.000 KM.

Iz Gradske uprave podsjećaju da su u toku radovi na izgradnji novog Zelenog mosta, koji bi, sudeći prema dosadašnjem tempu radova, trebalo da bude završen u aprilu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.