Izvor: Capital | Utorak, 29.01.2019.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi vlasnik hotela Bistrica preuzima i Pavlović banku - Batagon International daje 7 mil KM za akcije

(Foto: facebook.com/pavlovic.banka)
Batagon International iz Švajcarske preuzima Pavlović International bank, za šta je dobio saglasnost Agencije za bankarstvo RS, saznaje portal Capital.

Dokapitalizacija Pavlović banke sa 7 mil KM trebala je da bude izvršena do 3. decembra, ali su iz banke dva puta zatražili produženje roka, što im je i odobreno. Posljednji rok je istekao juče, 28. januara.

Iz Pavlović banke danas su za Capital potvrdili da će Batagon kupiti akcije te banke.

- Pravilima 18. emisije je predviđeno pravo preče kupovine od strane postojećih vlasnika koje nije iskorišteno, a nakon više zainteresovanih investitora, kompanija Batagon International AG je pored iskazanog interesovanja dostavila i dokaz o rezervisanim sredstvima za sticanje kontrolnog učešća što je objektivno i bio razlog za prudužavanje roka dokapitalizacije - naveli su iz Pavlović banke.

Dodali su da je zaključno sa današnjim danom Agencija za bankarstvo RS izdala saglasnost za sticanje kontrolnog učešća kompaniji Batagon.

- U skladu sa pismom namjere koje smo primili od navedenog investitora i pravilima investiranja, upravo je završena eksterna revizija čiji nalazi su u postupku provođenja, a nakon čega će se stvoriti uslovi za raspisivanje nove emisije akcija u iznosu dovoljnom za ispunjenje svih propisanih parametara i uspješan nastavak poslovanja banke u znatno većem obimu nego što je to bilo posljednjih godina - naglasili su u Pavlović banci.

Istakli su da banka nesmetano posluje, solventna je i likvidna.

- U prilog tome jeste podatak da ukupan iznos novčanih sredstava na današnji dan iznosi oko 70 mil KM, što je višestruko iznad obavezne rezerve na računu kod Centralne banke BiH - kazali su u Pavlović banci.

Prema finansijskom izvještaju gubitak banke u prvih šest mjeseci prošle godine iznosio je 2,74 mil KM. Ova banka je u većinskom vlasništvu porodice biznismena Slobodana Pavlovića i njegove kompanije Slobomir.

Batagon International već je kupio i preuzeo upravljanje hotelom Bistrica na Jahorini. Njihov zastupnik, kompanija Bathoteli, zvanično je počela da radi u Bistrici i od 1. aprila hotel će biti zatvoren zbog rekonstrukcije.

Kompanija Batagon je krajem prošle godine kupila i Fabriku akumulatora Sombor u stečaju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.