NavMenu

Sezona iz Foče okuplja poljoprivrednice u preradi gljiva, voća i povrća - Razvoj brenda vodi do daljih ulaganja i otvaranja tržišta

Izvor: eKapija Utorak, 29.01.2019. 11:32
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
U preduzeću Sezona u Foči ovih dana priprema se nabavka i instalacija univerzalne sušare, te vakumske pakerice.

Ovu firmu su 2005. osnovali Gordana i Zoran Čančar, a danas je prepoznatljiva po programima uključivanja žena poljoprivrednica i rada na unapređenju lokalne zajednice, prenosi AgroPortal.

- Posao smo pokrenuli sa namjerom da plasiramo na tržište zdravu hranu koja se nalazi u prirodi. Za kojom je u posljednjih nekoliko godina sve veća potražnja na domaćem i stranom tržištu. Glavna orijentacija nam je na preradi šumskih plodova, ljekovitog i plantažnog bilja, gljiva kao i voća i povrća. Djelujemo na području gornjeg Podrinja, fokusirajući se na Foču, Goražde, Čajniče, Rogaticu, Kalinovik i šire.

Trenutno rade na razvoju svog brenda Sezona, što će im omogućiti nastavak ulaganja i otvaranje tržišta.

Podrška USAID/Sweden FARMA II projekta osigurala je rast u proizvodnji za 50%. To je omogućilo uključivanje novih kooperanata i sezonskih radnika.

- USAID/Sweden FARMA II projekat nam je pomogao kad je bilo najpotrebnije. Nakon elementarnih nepogoda i klizišta, kada smo izgubili tek sagrađen prerađivački objekat. Pomoć se odnosila na instalaciju hladnjače kapaciteta 120 tona. Od tada su naša proizvodnja i promet u stalnom usponu. Svakog mjeseca raste i broj uključenih poljoprivrednika kooperanata - kazali su u Sezoni.

Kada je riječ o malini, saradnja je ostvarena sa 65 proizvođača od kojih je na površini od 80 duluma otkupljeno ukupno 52.000 kilograma. Sve ugovorene količine maline, Sezona je uspjela otkupiti, uskladištiti, zatim prodati, te, poštujući ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima, sve blagovremeno i na vrijeme isplatiti.

- I pored veoma izazovne sezone kada je riječ o kvalitetu i prodajnim cijenama maline, mi smo otkupili oko 60% više ove poljoprivredne kulture u odnosu na raniji period. Broj koperanata se gotovo udvostručio.

Edukacije

U Sezoni je pokrenuta edukacija i uključivanje novih proizvođača. Gordana Čančar upućuje da je izuzetno važno da sve kompanije rade na osiguranju adekvatnih mehanizama saradnje i podrške mladim, ženama te izoliranim ruralnim zajednicama.

- U nekoliko navrata smo vršili edukaciju proizvođača s akcentom na unapređenje proizvodnje, poboljšanje poslovnih procesa i poslovnog razvoja uz dodjelu edukativnog materijala kooperantima. Žene preduzetnice su nedovoljno uključene u proces proizvodnje. Kontinuirano pokušavamo da ih ohrabrimo da preuzmu rukovodeća mjesta i upravljaju procesima. U svojoj firmi smo angažovali više od 40 žena na različitim aktivnostima u preradi i pripremi proizvoda. Također, na sakupljanju je uključeno 260 ljudi od čega su polovina žene. Korak po korak, naša lokalna zajednica prepoznaje kakav to potencijal može da ima za budući razvoja - kazala je Čančar, prenosi AgroPortal.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.