NavMenu

Radnicima iz BiH u Njemačkoj minimalna plata 2.000 EUR

Izvor: Radiosarajevo.ba Utorak, 29.01.2019. 09:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lighthunter/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je da će svi kandidati koji budu uključeni u Triple Win projekat od januara ove godine dobiti ugovore sa minimalnom platom od 2.000 EUR bruto za prvu godinu rada, odnosno 2.400 EUR bruto nakon okončanja nostrifikacije u Njemačkoj.

- Mi smo kolegama u Saveznoj agenciji za zapošljavanje Njemačke davno skrenuli pažnju na činjenicu da je u Njemačkoj došlo do povećanja minimalne satnice i generalnog rasta plata, a što je rezultat potrebe i potražnje na njemačkom tržištu rada. Tragom te činjenice nekoliko puta smo skrenuli pažnju da je potrebno da se ovaj rast prepozna i kod zapošljavanja kandidata na poslovima njegovatelja, za koje posreduje Agencija, odnosno da se poveća iznos predviđen za minimalnu bruto platu - rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

On je dodao da su na ovaj način plate u ugovorima svih kandidata koji će od januara ove godine proći intervjue, te ući u Triple Win projekat povećane za 100 EUR bruto.


- Čekamo zvanično saopštenje i za kandidate koji se zapošljavaju u okviru procedure "za poznatog poslodavca". Podsjećam da Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u kontinuitetu posreduje u proceduri zapošljavanja "kod poznatog poslodavca". Također, zajedno sa partnerima iz Njemačke će i u ovoj godini nastaviti implementirati Triple Win projekat. Prvi krug intervjua u ovoj godini za kandidate Triple Win projekta održaće se od 25. do 28. februara, sa rokom za podnošenje prijava do 3. februara 2019. godine - rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.