Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 29.01.2019.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kvalitetnim idejama do privrednog rasta - Poslovna zajednica u RS uskoro dobija pomoć naučno-istraživačkih centara

Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com )
Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske iniciraće u toku ove godine osnivanje naučno-istraživačkih centara, kojima će osnovni zadatak biti da za poslovnu zajednicu stvaraju kvalitetne ideje, koje će dovesti do privrednog rasta.

To je potvrdio ministar Srđan Rajčević, koji je kazao kako je u programima ekonomskih reformi Vlade RS među visokim prioritetima naučno-tehnološki razvoj i ostvarivanje saradnje naučno-istraživačke zajednice s jedne strane i poslovnih subjekata sa druge strane, prije svega u realnom sektoru.

- Naš cilj je da kroz dijalog dobijemo odgovor na pitanje kako da ostvarimo kvalitetnu sinergiju između naučnoistraživačke zajednice, gdje će se pojavljivati kvalitetni patenti i sve ono što se može koristiti u komercijalne svrhe, i poslovnih subjekata sa druge strane - kazao je Rajčević, koji je juče primio delegaciju Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je poručio i kako privrednici od njih mogu očekivati i pomoć kada je u pitanju povlačenje novca iz pretpristupnih fondova kada su kvalitetne ideje u pitanju.

Poslovna zajednica je pozitivno odreagovala na ovu ideju. Kako kažu, godinama se nije ništa ulagalo u razvoj, a najveći dio naše privrede radi u lon poslovima za tuđe firme i proizvodi tuđi proizvod, a što je na najnižem stepenu plaćanja i razvoja.

Pritisak je ogroman imajući u vidu masovan odlazak radne snage, pa poslodavci u tome vide priliku i za povećanje plata.

- Uvođenjem novih tehnologija i uključivanjem naučnih institucija i istraživačkih organizacija možemo doći do povećanja plata. Naša preduzeća su uglavnom mlada, a tehnički i kadrovski veoma slabo osposobljena. Moramo imati bližu saradnju gdje bismo vidjeli kako da iskoristimo naše ljude i stručnjake koji rade u visokom obrazovanju i da formiramo istraživačke organizacije koje mogu doći do nekih novih proizvoda - kazao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Kaže da su u slučaju dobrog prijedloga i banke spremne da daju finansijsku podršku.

- Neke stvari jednostavno treba da prepišemo od drugih zemalja - zaključio je Škrebić.

On kaže kako povećanje plata kroz smanjenje poreza i doprinosa ima svoja ograničenja, te da se moraju tražiti drugi modeli.

- Privredu je potrebno dovesti na veći stepen razvoja. Ne možemo radnicima vaditi dušu. Potrebno je uvesti nove tehnologije i mašine gdje bi radnik manje radio, a više zarađivao - kazao je Škrebić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.