NavMenu

U 2018. godini svijetom putovalo 1,4 milijarde turista

Izvor: BHRT Utorak, 29.01.2019. 08:08
Komentari
Podeli
(Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com)
Novi izvještaj Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) pokazao je da je 2018. bila vrlo dobra godina za globalni turizam sa 1,4 milijarde dolazaka putnika širom svijeta.

UNWTO nije očekivao tu brojku do 2020. godine, a neki od razloga za ovakve brojke su snažniji ekonomski rast, olakšice viznog režima i povoljnije cijene avionskih karata.

– Rast turizma u posljednjim godinama potvrđuje da je taj sektor jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog rasta i razvoja – kazao je generalni sekretar UN-ove organizacije za turizam Zurab Pololikashvili.

Prema ovom izvještaju, turizam u zemljama Srednjeg Istoka i Afrike rastao je za više od 6% u prosjeku, iz godine u godinu, s povećanjem od 10% na Srednjem Istoku i 7% u Africi. Azijske i pacifičke zemlje kao i zemlje Evrope bilježe rast od 6%.

Statistički podaci također pokazuju da je rast turizma u Americi manji od svjetskog prosjeka, sa samo 3% rasta. Broj međunarodnih dolazaka u centralnu Ameriku i Karibe smanjen je za 2%, ali Karibi su pogođeni teškim uraganima Irma i Marija u septembru 2017. godine.

Prema prognozi UN-ove agencije ove godine očekuje se da će rast međunarodnog turizma biti viši u skladu s historijskim trendovima od 3 do 4%.


U ovom izvještaju navedeno je i da se zbog neizvjesnosti Brexita, usporavanja ekonomskog razvoja, geopolitičke i trgovinske napetosti može očekivati pristup putovanjima u 2019. godini na principu "sačekati i vidjeti".

Međutim, stabilne cijene goriva, poboljšana zračna povezanost te povećan broj destinacija koje se tek otvaraju doprinijet će pozitivnim pokazateljima, javlja Russia Today, a prenosi BHRT.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.