Izvor: eKapija | Utorak, 29.01.2019.| 07:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Čak 80% proizvodnje robota u Srbiji odlazi u izvoz

Proizvodni pogon ICM
Roboti se u Srbiji koriste već skoro 20 godina, a prvu srpsku fabriku robota pre deset godina otvorila je kompanija ICM, koja sada planira proširenje proizvodnog pogona i nabavku novih mašina.

ICM danas 80% proizvodnje izvozi. Robotski sistemi ICM-a tako se mogu naći u svim zemljama bivše Jugoslavije, Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, UAE, Saudiskoj Arabiji, Omanu, Francuskoj i Norveškoj.

- Kako stvari stoje, ova lista bi trebala da se produži u narednim godinama. Količina robota koju ugradimo u Srbiji se nije smanjila, ali je izvoz dosta porastao, tako da se i taj odnos promenio. Sa porastom izvoza, dolazimo polako u situaciju da nam je tesan prostor u kojem sada radimo. Osim proširenja pogona, planiramo i kupovinu novih mašina kako bismo mogli da ispratimo nove zahtjeve. Takođe, planiramo da u budućnosti investiramo više u razvoj novih tržišta. Izlagaćemo na nekim od najvećih sajmova u Njemačkoj ove godine i nadamo se pozitivnim rezultatima - kaže za naš portal vlasnik fabrike ICM Electronics Nenad Mićić.

Podsjetimo, novosadski ICM Electonics bio je prvi dobitnik nagrade za investiciju godine Aurea, koji dodjeljuje poslovni portal eKapija, za prvu sprsku fabriku robota.

- Kao što znamo, u većini slučajeva kada krenete da radite nešto novo i drugačije, okruženje tvrdi da je to nemoguća misija, gubljenje vremena, itd. Kada vas neko nagradi onda to može da bude poprilično dobar motivacioni faktor, pogotovo ako dolazi od nekog ko zna o čemu priča. Ako je nekada bilo neko dvoumljenje, nagrada je uticala na to da se fokusiramo još više na posao koji smo započeli i da ga uradimo kvalitetno. Nagrada je dodijeljena pri samom početku svetske ekonomske krize, tako da je prvih nekoliko godina bilo poprilično teško, ali smo uspeli sve to da prevaziđemo. Za ovih deset godina razvili smo veliki broj novih robotskih aplikacija. Neke od njih su poprilično originalne i jedinstvene. Posebno nam laska što je poznata konkurentska kompanija iz Njemačke pokušala da prekopira nekoliko naših rješenja. To nam je pravi znak da smo na dobrom putu - objašnjava sagovornik eKapije.

On zaključuje da su se roboti dokazali u mnogim industrijama. Kako kaže, mnoge firme više ne gledaju na robota kao na neku mašinu iz budućnosti, već kao na svaku drugu mašinu koja obavlja neki posao.

- Roboti su dokazali da su bolji od nekih drugih rješenja zato što su poprilično jednostavni i na njima nema šta da se pokvari. Kada nema šta da se pokvari, održavanje je jeftinije, ima manje zastoja, a samim tim i troškovi su manji. Pored svih tih prednosti robota, može da se desi da se nešto pokvari, da miš pojede kablove, ili nešto slično. U tim situacijama je izuzetno bitna prisutnost lokalnog servisa. Iz tog razloga, mnoge firme će se radije odlučiti za domaćeg proizvođača robotskih sistema, jer on može da odreaguje jako brzo u kritičnim situacijama.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.