NavMenu

Arapi žele da kupe Luku Bar

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.01.2019. 11:10
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), iza kojih stoji vladajuća kraljevska porodica Al Nahijan, doći će tokom ove sedmice u posjetu predstavnicima Vlade Crne Gore, a sve u vezi sa interesovanjem za privatizaciju Luke Bar, saznaju Vijesti.

Tokom posjete planiran je, tvrde izvori iz Luke, i dolazak dva arapska inženjera u barsku kompaniju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je boravio u UAE gdje je razgovarao tim povodom sa onima koji su iskazali interesovanje za Luku Bar.

Vlada, Ministarstvo ekonomije i Savjet za privatizaciju još zvanično nijesu definisali plan privatizacije za ovu godinu.

Investitori iz Emirata iskazivali su interesovanje za Luku Bar i prije dvije godine kada je bio aktuelan prethodni tender za barsku kompaniju, ali i 2013. godine tokom koje su bivši dio Luke – Kontejnerski terminali i generalni tereti (danas Port of Adria), poslije sprovedenog tendera, prodati tuskoj kompaniji Global Ports Holding.

Prošli tender za Luku Bar propao je u aprilu 2017. godine nakon što Vlada nije željela da prihvati jedinu pristiglu ponudu poljske OTL grupacije.

- Vlada, kao većinski vlasnik Luke Bar, vidno ubrzava zaokruživanje svih pravnih akata kako bi se spremno dočekalo raspisivanje tendera - tvrdi izvor Vijesti i napominje da su Arapi podjednako zainteresovani za kupovinu Luke Bar, ali i kompanije Port of Adria, koja je nekad sa njom činila jednu cjelinu, prenosi BiznisInfo.

Prema saznanjima Vijesti, pri kraju su pregovori o usvajanju novog kolektivnog ugovora u Luci Bar, o čemu je novi direktor Vladan Vučelić u petak razgovarao sa predstavnicima sindikalnih organizacija.

- Treba još da se usaglase detalji oko otpremnina i platnih razreda. Nakon toga odmah slijedi nova sistematizacija radnih mjesta u Luci Bar - tvrdi izvor Vijesti.

Prema konsolidovanom devetomjesečnom izvještaju za prošlu godinu Luka Bar je nakon tri kvartala imala gubitak od čak 5,73 mil EUR, što je mnogo gori rezultat u odnosu na uporedni period godinu ranije kada je dobit iznosila nešto više od 606.000 EUR.

Razlog tome su vanredni troškovi za neisplaćeni dio zarada radnicima koje godinama nisu isplaćivane. Ukupan prošlogodišnji rezultat na kraju mogao bi biti još lošiji kada se bude uračunao i četvrti kvartal.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.