NavMenu

Rudarstvo, novi "kec iz rukava" za Srbiju?

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 28.01.2019. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: kaband/shutterstock.com)
Glavni "adut u džepu" srpske privrede moglo bi u narednim godinama da postane rudarstvo, ako se na nekoj od 127 lokacija u Srbiji gdje međunarodne kompanije istražuju, i pronađu nove, značajne količine zlata, srebra, bakra, litijuma...

Strateško partnerstvo RTB Bor s kineskim Ziđinom, preuzimanje Smederevske železare od strane kineske HBIS Grupe, ali i informacija da je kanadska istraživačka firma Medgold Resources nedavno otkrila na granici s Bugarskom i Makedonijom bogat sloj zemljišta u kojem leže velike količine zlata i srebra, pokazuje, tvrde stručnjaci, da srpsko rudarstvo čekaju bolji dani.

U "rudarskoj groznici" u Srbiji trenutno učestvuje oko 25 kompanija, a samo u istraživanje ruda uloženo je prethodne godine oko 60 mil EUR.

Međutim, geološka istraživanja na terenu, osim što su skupa i traju dugo, ne znače da će vađenje rude i početi, jer pre otvaranja rudnika, predstoje godine kalkulacija i analiza da li se pokretanje posla uopšte isplati.

Miroslav Ignjatović iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije kaže za Tanjug da je jedno od najznačajnijih investicija u rudarstvo Srbije nalazište Čukaru Peki kod Bora.

- Tokom perioda eksploatacije projekta Čukaru Peki, Srbija i Bor će imati direktnu korist od oko 450 mil USD kroz poreze i rudnu rentu - navodi Ignjatović.

Podsjeća i na istraživanje kompanije Rio Tinto i projekat Jadar kod Loznice gdje se nalazi jedno od najvećih svjetskih ležišta minerala jadarit iz kojeg se izdvaja litijum. Procjena je da će do 2020. godine litijum iz Srbije učestvovati sa 10% u svetskoj proizvodnji i više od 90% proizvodnje u Evropi.

S obzirom na ubrzani razvoj industrije električnih vozila u svijetu u koja se ugrađuju baterije koje sadrže ovaj mineral, Srbija bi u narednim godinama, kaže struka, mogla da se pozicionira kao važan igrač u proizvodnji električnih automobila, autobusa, bicikala...

Stručnjaci Geološkog zavoda Srbije smatraju da zbog rudnih resursa srpsko rudarstvo može da očekuje "svjetlu budućnost". Međutim, da bi se to i ostvarilo, potrebna su značajna ulaganja, kaže za Tanjug geolog Predrag Mijatović.

- Ulaganje u istraživanje su dugotrajna i to nije proces koji se može završiti za godinu ili dvije, za to je potrebno najmanje sedam do deset godina - kaže Mijatović.

A cilj Vlade Srbije, da rudarstvo u BDP-u Srbije učestvuje sa 5%, biće postignut narednih godina, izjavio je nedavno Dominik Roberts, direktor operacija u kompaniji Mineco LTD, koja ima rudnike u Srbiji i BiH.

Smatra da je od ovih ekonomskih pokazatelja važnije to što će u narednim godinama rudarstvo obezbjediti posao za desetine hiljada radnika u sektoru koji trenutno broji oko 25.000 zaposlenih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.