NavMenu

Bugarska dobila kredit za gradnju nuklearke

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 01.06.2009. 09:37
Komentari
Podeli

Rusija je Bugarskoj odobrila kredit od 3,8 milijardi eura za izgradnju druge nuklearne elektrane u toj zemlji - "Belene".

"Zeleno svjetlo" za kredit dao je ruski premijer Vladimir Putin, a novac će biti dostupan odmah nakon formiranja mješovite kompanije između dva ključna akcionara u budućoj nuklearki - Bugarske elektroenergetske kompanije (NEK) i njemačke energetske kompanije RWE. Zajednička kompanija treba da počne s radom u julu, do kada treba i da se utvrdi način vraćanja kredita.

Bugarska je razgovore s Rusijom o kreditu za izgradnju nuklearke "Belene" započela krajem marta u Moskvi. Do zahtjeva za ruskim finansiranjem ovog projekta, koje je do tada slovilo kao posljednja varijatna, došlo je nakon insistiranja njemačke kompanije RWE da se pitanje finansiranja uredi prije početka izgradnje centrale.

Izgradnju nove nuklearke "Belene" , koja se nalazi na sjeveru Bugarske na Dunavu, Bugari su počeli prošle godine, a gradnja je povjerena ruskoj kompaniji "Atomexportstroy". Izgradnja nuklearke, koja će imati dva reaktora, koštaće 3,99 milijardi eura, a planirano je da prvi reaktor bude završen do 2013., a drugi do 2014. godine.

Bugarska je na prijedlog Evropske komisije neposredno prije ulaska u EU zatvorila prva četiri reaktora snage 440 megavata jedine nuklearke u zemlji - "Kozloduj". U funkciji se nalaze peti i šesti reaktor, jačine po 1.000 megavata, novije ruske proizvodnje, koji zadovoljavaju bezbjednosne kriterijume EU.

Nuklearka "Kozloduj" nalazi se na Dunavu, a sastoji se od šest reaktora iz bivšeg SSSR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.