NavMenu

Sastanak predstavnika BiH i Hrvatske u Sarajevu: Dogovorom završen trgovinski rat

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 01.06.2009. 08:52
Komentari
Podeli

Predstavnici BiH i Hrvatske postigli su 30.05.2009. godine dogovor u Sarajevu kojim su uklonjene prepreke u trgovini prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima koji su bili sporni.

Ministri BiH i Hrvatske su kazali da će već od 1. juna, između BiH i Hrvatske biti omogućen slobodan promet mesa ribe, goveda, peradi i prerađevina od peradi, dok bi problem izvoza žive ribe i živih goveda iz BiH trebalo da budu riješeni u narednih deset dana.

Mladen Zirojević, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske, kazali su da su BiH i Hrvatska suviše važni privredni partneri i da je rješenje spora bilo očekivano i neophodno.

"Napravili smo krupne korake. Najveća novost je da će se iz BiH moći izvoziti govedina koju je Hrvatska zabranjivala devet godina. Ostalo je da riješimo problem sa živom ribom i živim govedima i to bi trebalo da bude riješeno u narednih deset dana. Moramo raditi na usklađivanju legislativa. Kolege iz Hrvatske su nam donijele svoje legislative koje su usklađene sa propisima EU i mi smo im na tome zahvalni", kazao je Zirojević.

Božidar Pankretić je kazao da je donesen koristan obostrani dogovor i da zabrane koje je ranije donijela Hrvatska nisu donesene u namjeri da bude onemogućena trgovina sa BiH.

"Napravili smo veliki korak i omogućili privrednicima da mogu poslovati slobodno, u interesu obje zemlje. Niti jedna mjera nije donesena u namjeri da bude onemogućena trgovina sa BiH. Zabrane su došle zbog prilagodbe naših propisa sa standardima EU. Mi moramo raditi na tome da u budućnosti ne bude prepreka za trgovinu i u dijelu legislativa ćemo pomoći. Imaćemo direktan kontakt i više neće biti nijedne mjere i odluke koju nećemo prije međusobno konsultirati i izbjeći sve moguće nesporazume", kazao je Pankretić.

Zirojević je dodao da vanjskotrgovinska razmjena BiH i Hrvatske iznosi 4,5 milijarde godišnje.

"Ova razmjena ide u korist Hrvatske i naša je želja da bude stvorena ravnoteža između uvoza i izvoza te mi moramo stvoriti ambijent da tako i bude. Devet godina nismo mogli izvoziti goveđe meso. Možete pretpostaviti koliku smo štetu imali", kazao je Zirojević.

Ovom sastanku prethodio je i tehnički sastanak delegacija BiH i Hrvatske koje predvode Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, i Gordan Jerbić, direktor Uprave za veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske.

"Na nama je da radimo na uvođenju međunarodnih standarda i u tome će nam Hrvatska pomoći. Dogovoreno je i da obje zemlje naprave spisak objekata koji zadovoljavaju standarde za izvoz i da oformimo komisije koje će zajedno vršiti provjeru tih objekata u obje zemlje. Pred nama su velike obaveze i nadam se da ćemo vrlo brzo uskladiti sve standarde", kaže Nedić.

Od februara ove godine nastali su problemi sa uvozom našeg mlijeka u Hrvatsku, zatim ostale robe. Hrvatska je u protekla dva mjeseca obustavila uvoz ribe, peradi, jaja i drugih proizvoda iz BiH uz izgovor poštovanja propisa Evropske unije, na što je naša zemlja odgovorila blokadom uvoza ovih proizvoda iz Hrvatske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.