Izvor: Energetika.ba | Subota, 26.01.2019.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivrede RS i Srbije grade hidroelektrane Foča i Paunci na Drini - Uskoro formiranje zajedničkog preduzeća

Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Predstavnici Republike Srpske (RS) i Srbije potvrdili su u petak (25. januara 2019. godine) spremnost za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana Foča i Paunci na rijeci Drini, ukupne vrijednosti oko 245 mil EUR.

Vlada RS u četvrtak je dodijelila koncesije za izgradnju i korištenje tih hidroelektrana Elektroprivredi RS, a koja će uskoro formirati koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos s Elektroprivredom Srbije.

Cilj je da RS i Srbija izgrade te energetske objekte, rečeno je u petak u Banjaluci, nakon sjednice Mješovitog energetskog komiteta RS i Srbije, kojim su predsjedavali resorni ministri energetike i rudarstva Petar Đokić i Aleksandar Antić.

Đokić kaže da su od predstavnika Srbije dobili jasna uvjeravanja da je ta zemlja spremna za realizaciju projekta, HE Foča, koji bi trebalo da ima snagu oko 44,15 megavata, a HE Paunci 43,25 megavata.

Najavio je da će odnosi u okviru zajedničkog preduzeća biti naknadno uređeni.

- Plan je da već 11. februara, ako tada bude zajednička sjednica vlada RS i Srbije, i taj projakat bude verifikovan – dodao je Đokić.

Ministar Aleksandar Antić je rekao da rukovodstvo Srbije, predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem, daje snažnu podršku realizaciji izgradnje hidroelketrana na Drini.

- Spremni smo da naše dvije energetske kompanije razviju hidroelektrane i da, u dinamici koju smo definisali, uđemo u realizaciju projekta – kazao je Antić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.