Izvor: Klix | Nedjelja, 27.01.2019.| 16:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosni i Hercegovini odobren izvoz pilećeg mesa u EU

(Foto: HLPhoto/shutterstock.com)
Kako Klix.ba saznaje iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Evropska komisija je na sjednici u petak (25. januara 2019. godine) stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju.

Klix saznaje da bi u narednim danima Ured za veterinarstvo BiH trebao izvršiti popis kompanija koje će biti uvrštene na listu izvoznika pilećeg mesa za EU.

Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU boravio je u BiH od 26. septembra do 6. oktobra 2018. godine te je u preliminarnom izvještaju dao pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi u EU uz samo jednu preporuku koju je Ured za veterinarstvo zajedno s izvoznim objektima već ispoštovao, a radi se o pregledu trupova pilećeg mesa neposredno nakon klanja.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, koji je najavljivao ovu odluku Evropske komisije, ranije je za Klix.ba naveo kako BiH ima najmanje 10 ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti pileće meso u zemlje Evropske unije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.