Izvor: Energetika.ba | Nedjelja, 27.01.2019.| 16:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Goražde razmatra gradnju gasovoda - BH Gas pozdravio saradnju sa Opštinom Pale

(Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Razmatranje mogućnosti gasovoda za Goražde, ali i okolne općine bio je povod sastanka gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića i načelnika Opštine Pale Boška Jugovića sa direktorom firme BH Gas Jasminom Salkićem.

Gradonačelnik Goražda istakao je da je dovođenje gasa u Goražde, kao i jačanje saradnje sa drugim lokalnim zajednicama, jedan od prioriteta gradske uprave.

– Gradu Goraždu je potreban plin i mi ćemo sve učiniti da dođe do tog cilja. Goražde je industrijski grad i svjesni smo koliko napreduje, koliko se širi, a koliko Goraždu, gas je potreban i okolnim gradovima. Današnji sastanak je bio uspješan, a vrlo brzo ćemo se sastati na Palama, u proširenom sastavu jer ćemo uključiti sve one koji bi trebali da budu sudionici ovog projekta – najavio je Ramović.

Direktor BH Gasa Jadmin Salkić pozdravio je inicijativu koju su ponovo inicirali Goražde i Pale o mogućnosti dovođenja prirodnog gasa u Goražde i okolne opštine, kao i kroz Republiku Srpsku.

– Mi smo ranije radili još neke investicije, s obzirom na to da broj zadnjih investicijskih studija koje smo radili, pokazuju stvarno veliki broj privrednih subjekata danas na ovim područjima, vjerujem i na ovom području Republike Srpske. Mislim da bi bilo dobro i ovo je prilika da pozovem kolege iz RS-a da se uključe, mislim da će uskoro biti organizovan zajednički sastanak ljudi iz gasnih kompanija. Ova inicijativa koju su dali gradonačelnik i načelnik je jako dobra, da zajedno sjednemo, da pokušamo donijeti jednu novu priču zasnovanu na ekonomskim principima – kazao je Salkić.

Naglasio je da su ranije investicije koje je planirala ova kompanija, u ovom dijelu pratile pravce brze ceste.

– Sad ćemo mi dobiti kompletan projekat gdje ćemo vidjeti kuda tačno ide taj tunel i šta znače njegovi tehnički podaci, da bi mi unutar svojih službi mogli donijeti smjernice, preporuke u ovom zajedničkom cilju, a nadam se da će gas ubrzo do Goražda – istakao je direktor BH Gasa.

Šansu u ovom projektu vidi i Opština Pale čiji načelnik Boško Jugović je sastanak ocijenio izvanrednim. Kazao je da se trebaju sagledati sve mogućnosti u energetskom smislu, s obzirom na to da će u toku ove godine biti pokrenute aktivnosti oko gradnje tunela Hranjen.



Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.