Izvor: eKapija | Nedjelja, 27.01.2019.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Firmi Granitmont vjeruju širom regiona - Granitne ploče iz Jablanice ukrašavaju ulice, trgove i spomenike

Granitne ploče u najpopularnijoj beogradskoj ulici - Knez Mihailovoj
Vilsonovo šetalište i Trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, kao i Obilićev vijenac i Ulica Carice Milice u Beogradu, samo su neki od projekata koje je tokom 2018. godine realizovala jablanička firma Granitmont, koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom ukrasnog i tehničkog kamena.

Kvalitet jablaničkog granita poznat je već decenijama, a kako za eKapiju kažu iz Granitmonta, njegova dugogogišnja upotreba na trgovima i šetalištima širom regiona rezultat je fizičko-mehaničkih svojstava koji nemaju premca u industriji kamena.

- Svakako je prednost i boja kamena na kojem se ne primjećuju deformacije nakon čišćenja jer ne mijenja boju - kažu iz Granitmonta za eKapiju.

Njihovi najtraženiji proizvodi su granitna kocka, paljene – protivklizne ploče, spomenički elementi, ploče za spomenike... Garancija kvaliteta njihovog kamena potvrđena je stalnim i konstantnim laboratorijskim ispitivanjem o čemu posjeduju atesnu dokumentaciju, kao i izvještaj o ispitivanju radioaktivnosti rađen na Institutu za nuklearne nauke Vinča.

- Vijek trajanja ploča je utkan u krilaticu našeg preduzeća "Kvalitet koji traje". Mudrost izgrađivanja monumentalnih objekata osmislile su stare civilizacije, a na budućim generacijama je da to unaprijede i poboljšaju. Postoje trendovi vraćanja na rustikalnu gradnju i oni su iz dana u dan značajniji i po obimu veći, pa tako trenutno gradimo i ugrađujemo na trgove ploče koje su prepiska trgova iz prošlih desetljeća i stoljeća - objašnjavaju u Granitmontu.

Imaju koncesione dozvole za istraživanje granitne rude, a vade je u majdanu Heldovište i Velja Stjena. Zaliha imaju za narednih 100 godina.

- Od 2002. godine u Granitmont je investirano više od 3 mil KM uglavnom u strojeve i infrastrukturu. Nemamo fiksni broj radnika, te ih je 55 u zimskom periodu do 70 u ljetnom.

Za 2019. godinu planiraju osavremeniti opremu za rad i uložiti u edukaciju radnika.

- Investicija u nove tehnologije je stalna zadaća menadžmenta, ali ostajemo uskraćeni za pomoć u poticajima državnih i lokalnih organa, jer nemaju dovoljno sluha za ovu jako potentnu industrijsku granu koju su prepoznale sve zemlje EU, kao i većina zemalja u regionu.

Jablanički Granitmont ima bogatu saradnju sa renomiranim firmama na domaćem i regionalnom tržštu. Neki od njih su Hifa Petrol, Mesna industrija Bajra, Hering, Tehnograd iz Tuzle, zatim beogradska Investgradnja i Strabag, AMT Novi Sad, slovenački Kamnar, Kless iz Zagreba, makedonski KG Krin, itd.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.