Izvor: eKapija | Subota, 26.01.2019.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJA i IT koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: metamorworks/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru TELEKOMUNIKACIJE i IT.

Većih turbulencija na tržištu telekomunikacija u BiH tokom 2018. godine nije bilo. Nakon što su realizovane neke veće transkacije, pažnja građana a i naših čitalaca se usmjerila na najave o projektima pametnih gradova. U tom smislu prednjače Banjaluka i Sarajevo koje su formirale timove i uspostavili određene saradnje kako bi se u što skorije vrijeme pokrenula pametna rješenja u urbanizmu, gradskom saobraćaju, digitalizaciji uprave... Ideja neće faliti, u to smo sigurni, imajući u vidu koliko se u posljednje dvije, tri godine hrabre timovi mladih ljudi na fakultetima i IT habovima da kreiraju rješenja koja će olakšati svakodnevni život u većim gradovima. Svakako da jaka podrška stiže i od eminentnih svjetskih kompanija.

Naredne decenije sigurno će biti u duhu digitalizacije, u koju BiH ulazi nešto nesigurnijim koracima u odnosu na Evropu i svijet. To ne znači da nemamo šansu, ali znači da svakako moramo biti agilniji, jer se agilnost danas posebno cijeni. Ukoliko bude dobrih rezultata, građani će to prvi osjetiti, a želimo da vjerujemo da su zadovoljni građani krajnji cilj svake vlasti.

Da vidimo gdje je otišlo najviše klikova naših čitalaca u domenu IT i telekomunikacija.

Prvoplasirani je m:tel (Telekom Srpske) sa svojom kupovinom Blicneta od Telekoma Slovenije. Udio Blicneta na tržištu mobilne telefonije u BiH na kraju 2018. godine bio je 0,08%, no ova kompanija ima znatno veće učešće u području televizijskih i internet usluga, a nudi i usluge fiksne telefonije. U BiH je Telekom Slovenije poslovanje razvijao putem kompanije Blicnet, koja je formirana kada je 2007. godine slovenački operater kupio firmu Aneks. Telekom Slovenije je tada imao ambicije da postane regionalni igrač, te je imao i telekomunikacijska preduzeća u Makedoniji i Gibraltaru, ali se iz njih povukao.

To je treća veća akvizicija Telekoma Srpske, nakon što je kupio sarajevski Logosoft i bijeljinski TelRad Net, a ova druga kupovina našla se već na drugom mjestu naše ljestvice. Sredinom godine je Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo ovu kupovinu. Telrad Net je jedna od većih firmi u BiH u oblasti izrade pristupnih telekomunikacionih mreža, javne fiksne telefonije, VoIP i IP telefonije, kablovske televizije, kao i kablovskog interneta.

Odjeknula je vijest da je čuveni Ričard Brenson kupio tuzlansku IT firmu Pulse Interactive, sa kojom su inače već godinama sarađivali. Ova, trećeplasirana vijest, kaže da slijede nova ulaganja u ovu firmu koja okuplja stotinu mladih IT stručnjaka. Njeno novo ime je Virgin Pulse Tuzla.

Beogradska kompanija Comtrade dodatno je ojačala poziciju u BiH, nakon skoro 20 godina rada na ovom tržištu. Nakon firmi Comtrade Distribution, koja je među prvim distributerima IT proizvoda u BiH, te Comtrade Solutions, orjentisanom na razvoj softvera, u novembru prošle godine obilježen je početak rada i trećeg segmenta - Comtrade System Integration.

Comtrade System Integration će klijentima u BiH ponuditi inovativna IT rješenja i konsultantske usluge za sve aspekte poslovanja, a ta vijest drži četvrtu poziciju.

Peto mjesto zauzela je vijest da će Huawei i Grad Sarajevo zajedno raditi na kreiranju pametnih rješenja za gradsku upravu, te je u tom duhu potpisan sporazum o saradnji. Osim Huaweija, i Telemach želi pomoći Sarajevu, te su najavili da bi ovaj grad bio prvi GIGA grad u BiH u kontekstu najbrže internet mreže.

Na sredini liste, šestoplasirani, je Infobip, IT kompanija koja je najavila da želi proširiti tim u Sarajevu, čime bi broj zaposlenih bio veći od 500. U januaru ove godine su takođe najavili zapošljavanje 25 mladih stručnjaka u Tuzli.

Firma KV koja se bavi proizvodnjom softvera i hardverskih komponenti planira izgradnju poslovnog objekta od 2.500 m2 u Istočnom Novom Sarajevu. U novom objektu biće zaposleno oko 100 ljudi, a ta je investicija prema čitanosti dospjela na sedmu poziciju.

Banjalučka firma Elas metalexpert sa svojim digitalnim šalterom, prvim takvim domaćim proizvodom u BiH, je na osmom mjestu. Radi se o uređaju za automatsko izdavanje uvjerenja iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i drugih obrazaca.

Opet se vraćamo Sarajevu i pametnim rješenjima za taj grad, u čemu će takođe pomoći UNDP, i to na radu inicijative Sarajevo Smart City. Pilot inicijativa koju finansira UNDP ima za cilj otvoriti dijalog između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog Sarajeva, te testirati inovativna rješenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korištenjem novih tehnologija, kao i tzv. smart urbano poslovanje. Ova vijest zauzela je deveto mjesto.

Našu listu od 12 pozicija čine još i vijesti o mobilnoj aplikaciji za javne nabavke, razvoju digitalnih rješenja za banjalučku gradsku upravu i onlajn sistemu za prijavu boravka stranaca u BiH.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji TURIZAM, SAOBRAĆAJ, SPORT, NEKRETINE, POLJOPRIVREDA, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA i ENERGETIKA i INDUSTRIJA ?


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE