NavMenu

Oštećen most na Savi u Brčkom - Traži se obustava saobraćaja teških vozila

Izvor: eKapija Petak, 25.01.2019. 09:04
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Brčko distrikta BiH je na vanrednoj sjednici primila k znanju Informaciju o stanju mosta preko rijeke Save na graničnom prijelazu Brčko (BiH) – Gunja (HR) s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta, koju je napravila IPSA iz Sarajeva.

Čelnik Odjela za javne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Sabrija Jašarević rekao je da se u spomenutoj studiji IPSA instituta, između ostalog, navodi da imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, obustava prometa teških vozila smatra obveznom i žurnom. Također, navodi se i oštećenje mosta.

Zaključkom koji je juče usvojen zadužuju se nadležni odjeli Vlade Brčko distrikta BiH, Odjel za javne poslove, Inspektorat, Policija Brčko distrikta BiH i Putevi Brčko da poduzmu hitne mjere u vezi s odvijanjem prometa na cestovnim komunikacijama do graničnog prijelaza na savskom mostu i od graničnog prijelaza u skladu s nalozima iz elaborata o stanju mosta.

Informacija Odjela za javne poslove s elaboratom biće dostavljena predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, od kojih se traži žurno postupanje u vezi s ograničenjem javnog prometa na graničnom prijelazu Brčko – Gunja, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Vlada Brčko distrikta formiraće međuresornu komisiju u kojem će biti predstavnici Odjela za javne poslove, Odjela za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu, Direkcije za financije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Inspektorata, koje će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog prometa na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog, kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješenje problema graničnog prijelaza u Brčkom.

Podsjećamo da je most pušten u promet 1894. godine. Izgrađen je za vrijeme Austrougarske, a dva puta je rušen, tokom Drugog svjetskog rata i u periodu od 1992. do 1995. godine. Ponovo je pušten u promet 2000.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.